Ανακοίνωση-ενημέρωση για τις 14 Απρίλη

Στις 11 Απρίλη 2013 η παρακρατική χρυσή αυγή ανακοινώνει μέσα από το σάιτ της Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και όμορες τοπικές ηλεκτρονικές σελίδες, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγρινίου για την Κυριακή 14 Απρίλη 2013.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απρίλη του 1944, ναζί και γερμανοτσολιάδες προέβηκαν  σε αντίποινα (για την ανατίναξη πολεμικού εξοπλισμού των δυνάμεων κατοχής με προορισμό το Αγρίνιο) με την εκτέλεση 117 αγωνιστών στις φυλακές στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και σε 3 απαγχονισμούς, των αγωνιστών Σούλου, Σαλάκου, και Αναστασιάδη στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Το θράσος των νεοναζιστών γέμισε οργή πλήθος κόσμου στο Αγρίνιο. Πολυάριθμες οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν και καταδίκαζαν τη πρόθεση των σύγχρονων γκέμπελς. Από το παράρτημα Αγρινίου αγωνιστών της εθνικής αντίστασης  και του δημοκρατικού στρατού ελλάδας,  σωματεία εργαζομένων όπως το σωματείο νοσοκομειακων, ιδιωτικων υπαλληλων,  ο εμπορικός σύλλογος, το εργατικό κέντρο αλλά και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής και κοινοβουλευτικής αριστεράς. Βέβαια κάποιοι σύρθηκαν στο να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης της Χ.Α. όπως πχ οι σοσιαλ-φασίστες του τοπικού ΠΑΣΟΚ -συνυπεύθυνοι όχι απλά για τη συστημική προώθηση των φασιστών αλλά και για τη συνολική κατάσταση εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει στην κοινωνία. Το υποκριτικό των ανακοινώσεων αυτών φαίνεται από το ότι δεν είχαν την παραμικρή δράση ή συμμετοχή σε άλλες δράσεις, στο δρόμο. Για να φτάσουν στο σημείο να τους εμπαίζει ακόμα και ο φασιστάκος του αγρινιοπρες ότι καλούν τον κόσμο να απαξιώσει τους φασίστες μένοντας σπίτι του και μην πλαισιώνοντας την εκδήλωσή τους.

Θα αναφερθούμε στην παρουσία κάποιων αντιφασιστών συντρόφων στο δημοτικό συμβούλιο την παρασκευή 12-4 και στην κοροϊδία του δημάρχου Μοσχολιού (που το χει ξανακάνει) όταν δεσμεύτηκε ενώπιων όλων περί απόφασης του Δ.Σ. καταδίκης της Χ.Α. πράγμα που ποτέ δεν έγινε με τη δικαιολογία ότι αναβλήθηκε η εκδήλωση τους. Να αναφέρουμε εδώ ότι οι αντιφασίστες δεν παραβρέθηκαν στο χώρο για να ασκήσουν πίεση ή κάτι τέτοιο αλλά για να ενημερωθούν για τις διαθέσεις του Δ.Σ και για να κάνουν ξεκάθαρο πως όσοι στηρίζουν τους φασίστες θα αντιμετωπίζονται ως φασίστες. Ερώτηση για το θέμα έκανε δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ που χαρακτήρισε τη Χ.Α. συμμορία.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί η εμμονή πολλών στο συμβολισμό της ημέρας, λες και το ζήτημα είναι η ημέρα και όχι αυτή καθ αυτή η θέληση των φασιστών να πατήσουν πόδι στο Αγρίνιο. Γνωστές οι κωλοτούμπες της πολιτικής πλέμπας και βαθιά εμπεδωμένη η αναξιοπιστία τους. Καποιο φαινεται πως θα άνοιγαν με ευχαρίστηση την πόρτα της πόλης στους φασίστες αν δεν έρχονταν αντιμέτωποι με το πολιτικό κόστος και τα δημοκρατικοφανή προσχήματα που εμπορεύονται στο βούρκο της πολιτικής. Και αυτόν τον εκβιασμό τους τον θέτει κάθε φορά, πρώτα και κύρια το ευρύ αντιφασιστικό κίνημα της πόλης το οποίο επαγρυπνεί. Αυτοί και αυτές δηλαδή που σε κάθε παρουσία του ¨νόμιμου κώματος¨ στην πόλη απαντούν με το μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν οι θιασώτες του μίσους, της βίας και της δύναμης.

Το Σάββατο 13 Απρίλη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις στην κεντρική πλατεία της πόλης και με τη συμμετοχή 40-50 αλληλέγγυων, με αφορμή τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις τόσο για το Αυτοοργανωμένο κοινωνικό ραδιόφωνο ραδιουργία 87,7fm, όσο και για την κατάληψη Apertus, στο Αγρίνιο.

Την Κυριακή 14 Απρίλη παρέες αντιφασιστών συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην κεντρική πλατεία από τις 11 και για δυο περίπου ώρες.

Ούτε 14 Απρίλη , ούτε τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.
Ούτε στο Αγρίνιο , ούτε πουθενά.

Αντιφασίστες/τριες από Αγρίνιο
15/04/13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *