Κείμενο αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Πανεπιστημίου Ρεθύμνου

 

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ

 ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΜΑΤΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙ!

 

Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι πανεπιστημίου Ρεθύμνου, καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρηστική επίθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης Ο.Ε.Ρ. τον Οκτώβριο του 2010. Ξαναφτιάχτηκε με τον ιδρώτα και το χρόνο των ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν σε αυτό, καθώς και με τη στήριξη των αλληλέγγυων από όλη την Ελλάδα (και από καμία πανεπιστημιακή αρχή).

 

Στις 06-09-2012 δεχτήκαμε για δεύτερη φορά ανάλογη επίθεση. Αυτή τη φορά, δυστυχώς για τα σκουλήκια του παρακράτους καθώς και για όσους εποφθαλμιούσαν και εποφθαλμιούν να κάνουν το στέκι μαγαζάκι τους, οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μηδαμινές. Οποιαδήποτε πληροφορία δόθηκε στις εφημερίδες και τα καθεστωτικά ΜΜΕ σε σχέση με τις ζημιές, που ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ είναι κατάπτυστη, στοχευμένη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

Τη στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία βιώνει στο πετσί της την εξτρεμιστική διάσταση του ούτως ή άλλως φασιστικού καθεστώτος και οι ναζιστικές πρακτικές αναπαράγονται διαρκώς από την κυριαρχία, δε μας εκπλήσσει καθόλου, που η απάντηση της πρυτανείας του πανεπιστημίου σε μία φασιστική επίθεση ήταν η σφράγιση αυτού του ελεύθερου κοινωνικού χώρου.

 

Οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι αποτελούν κύτταρα ελευθερίας και ισότητας, δημιουργικότητας κι έκφρασης και παράλληλα θέτουν τις βάσεις για κοινωνικές δομές, όπου δεν χωρούν εκμετάλλευση και καταπίεση. Η καθημερινή λειτουργία και η κάθε επιμέρους δράση γίνονται μέσα από διαδικασίες αντιιεραρχικές, αδιαμεσολάβητες, αντιεμπορευματικές και η διαχείριση του χώρου μέσω συνδιαμόρφωσης, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του άλλου και όχι της δικτατορικής προς τους λίγους πλειοψηφίας. Την ώρα που επιχειρήσεις (τύπου Γευσήνους και Κλαψινάκης) εκμεταλλεύονται τις ανάγκες του φοιτητή/εργαζόμενου, ακόμα και για σίτιση, οι χώροι όπως το στέκι στεγάζουν ανοιχτά και προς όλους πολιτικά καφενεία, δανειστική βιβλιοθήκη, προβολές ταινιών, συνδικαλιστικές ομάδες, ανταλλακτικά παζάρια κα με ελεύθερη κι όχι υποχρεωτική συνεισφορά με βασικές αρχές την αξιοπρέπεια, την αντίσταση και την αλληλεγγύη, αλλά μάλλον το παραπάνω σύστημα θεώρησης κι αξιών φαίνεται να φοβίζει και να ενοχλεί το κράτος των αφεντικών, του χρυσοπληρωμένου ακαδημαϊσμού και της δήθεν “δημόσιας” παιδείας.

 

Έχουμε δηλώσει σε πολλά κείμενα μας στο παρελθόν ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι το ξεχωριστό τσιφλίκι κάπου αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, μέσα στο οποίο υπάρχουν και αναπαράγονται οι ίδιοι ταξικοί διαχωρισμοί και ανισότητες που αναπαράγονται και στην κοινωνία. Όταν λοιπόν, στην κοινωνία τα στοιχειώδη κεκτημένα και δικαιώματα των καταπιεσμένων όσων αφορά στην εργασία, την παιδεία και την υγεία έχουν συρρικνωθεί και τείνουν να εξαφανιστούν με τις καινούριες αλλαγές που έρχονται, το μόνο δικαίωμα που θα μας αφήσουν θα είναι το διακαίωμα να υποδουλωθούμε ολοκληρωτικά στα αφεντικά μας, ντόπια και ξένα. Έτσι, η κοινωνία χωρίζεται σε δούλους(σαν αυτούς που ήρθαν να βάλουν φωτιά) που σκύβουν το κεφάλι προσκυνώντας ναζιστικά κι εθνικά σύμβολα, νομίζοντας πως έτσι θα σωθούν και σε ανθρώπους που αγωνίζονται με κάθε μέσο για την αξιοπρέπεια, για την υπεράσπιση της κοινωνίας και των κοινωνικών αγαθών.

 

Εμείς ήμαστε και θα είμαστε πάντα με την πλευρά των αδικημένων και καταπιεσμένων κι όχι με τους δυνάστες και τα αφεντικά, ούτε με όσους έχουν τις αυταπάτες ότι το καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να αλλάξει και να σταματήσει να τρέφεται με ανθρώπους. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε να μην έρθουμε σε διάλογο με κανέναν που θεωρεί το πανεπιστήμιο ιδιοκτησία του και την παιδεία υπόθεση του κράτους και να ανακαταλάβουμε το στέκι με τα χέρια μας, με τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία καλύτερη κοινωνία.

 

Πολλοί θα ήθελαν να φανεί σαν σύγκρουση δύο ακραίων ομάδων (αντιφασίστες- φασιστάκια) όπου η πρυτανεία και το κράτος παίζοντας το ρόλο του διαιτητή θα διευθετήσουν την κατάσταση. Εμείς επαναλαμβάνουμε πως δεν πρόκειται για σύγκρουση των άκρων, αλλά για σύγκρουση 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ “ΓΙΝΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ” ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ, ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ “ΓΙΝΕ Ο,ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ”. ΟΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ‘Η ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΕΙΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΕΙΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΕΙΤΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΠΑΤΣΟΙ!

 

ΜΠΑΤΣΟΙ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *