Από το 3ήμερο της κατάληψης….

Στις 2, 3 και 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο της κατάληψης με αφορμή τα πρώτα γενέθλιά της.

Την 1η ημέρα (Πέμπτη 2/06), πραγματοποιήθηκε η συζήτηση που καλέστηκε από την Αντιφασιστική συνέλευση Αγρινίου με θέμα: «Ο ρόλος των παρακρατικών ακροδεξιών οργανώσεων στα τελευταία γεγονότα κοινωνικού κανιβαλισμού». Στην εισήγηση της Αντιφασιστικής συνέλευσης έγινε αναφορά στον πολιτικό ριζοσπαστικό χώρο μετά τον Δεκέμβρη του 2008, καθώς και στις επιθέσεις των κρατικών μηχανισμών σε αυτοοργανωμένα κοινωνικά εγχειρήματα και χώρους αγώνα και την συνεισφορά των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Στην συνέχεια έγινε τοποθέτηση σχετικά με την κρίση, τον κοινωνικό αναβρασμό και την προσπάθεια της ακροδεξιάς να κατευθύνει την κοινωνική οργή προς τον εθνικισμό και ενάντια στους μετανάστες. (Η εισήγηση εδώ)

Αφού ολοκληρώθηκε η εισήγηση έγινε ενημέρωση από την κατάληψη Κελί Ελευθερίας στην Ηγουμενίτσα για το ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών στην περιοχή τους στις 3/5/2011.

Μετά ακολούθησε μακροσκελής συζήτηση (διήρκησε γύρω στις 4 ώρες) όπου ακούστηκαν διάφορες θέσεις και έγιναν αρκετές τοποθετήσεις για το ζήτημα του φασισμού και του ρατσισμού. Το πρόταγμα της Αντιφασιστικής συνέλευσης δεν ήταν άλλο από το κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών.

Την 2η ημέρα (Παρασκευή 3/06), πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα «Οι καταλήψεις ως απελευθερωτικά εγχειρήματα μέσα στην πόλη και η προσπάθεια καταστολή τους». Αρχικά έγινε εισήγηση από την συνέλευση της κατάληψης (ολόκληρο το κείμενο εδώ). Συγκεκριμένα έγινε μια σύντομη αναφορά στην υπάρχουσα κοινωνική οικονομική και πολιτική κατάσταση (κρίση κεφαλαίου, εργασία, ανεργία, κρίση ταυτότητας, καταστολή, συνθήκες στην πόλη, κοινωνικές δομές). Στην συνέχεια στους ανοικτούς κοινωνικούς χώρους (καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια) ως απελευθερωτικά εγχειρήματα μέσα στην πόλη. Τέθηκε το ζήτημα της αυτοοργάνωσης και το ζήτημα της  καταστολής των καταλήψεων από κράτος και παρακράτος. Μετά την εισήγηση έγινε ενημέρωση και τοποθέτηση από συντρόφους/ισσες από την κατάληψη Μαραγκοπούλειο στην Πάτρα για την κατασταλτική επιχείρηση στην κατάληψη το Δεκέμβρη 2010. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση…

Την 3η μέρα (Σαββάτο 4/06), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, αυτή την φορά όχι στο χώρο της κατάληψης, αλλά στην πλατεία Δημάδη. Στη εκδήλωση συμμετείχε το Κουκ(ου)λοθέατρο της κατάληψης Αντιβίωσης που με την παράστασή τους «Τενεκεδούπολη-Κουρδιστάν» έδωσαν μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα στην πλατεία Δημάδη. Να αναφέρουμε ότι πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κουκλοθέατρο σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Την παράσταση την παρακολούθησαν και αρκετά μικρά παιδιά. Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία με τα μουσικά diy σχήματα straitjacket fit από Πάτρα, javaspa από Θεσσαλονίκη και αμοκ από Αγρίνιο.  Η συναυλία έληξε χωρίς κανενός είδος προβλήματα και αφού καθαρίσαμε την πλατεία, το τριήμερο έφτασε στο τέλος του…

Παρακάτω παραθέτουμε και μερικές φωτογραφίες από την 3ή μέρα.

Το γκράφιτι είναι του okso81 που όπως και πέρυσι έδωσε το δικό χρώμα στους γκρι τοίχους της πλατείας.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *