Tο δικαίωμα στην Υγεία δεν χωράει σε κλουβιά

Tο δικαίωμα στην Υγεία δεν χωράει σε κλουβιά

Μια βασική δομή επικυριαρχίας του κράτους είναι οι φυλακές. Οι φυλακές είναι γεμάτες, κατά κύριο λόγο, με ανθρώπους που «περισσεύουν» και δεν ανήκουν στην σφαίρα της παραγωγικής κανονικότητας (φτωχοδιάβολοι, μικροπαραβατικοι, άτομα με προβλήματα εθισμού και εξάρτησης σε ουσίες, τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά, μετανάστες κ.α). Η διαβίωση σε αυτούς τους τόπους γίνεται κάτω από άθλιες συνθήκες.

Πέρα από τα βασικά δικαιώματα ανθρώπινης διαβίωσης, που αγνοούνται στις φύλακες της χώρας, οι άνθρωποι εκτίουν την ποινή τους στερούμενοι ακόμα και το βασικό δικαίωμα στην Υγεία. Από το περιστατικό θανάτου στις φυλακές Μαλανδρινού, κρατούμενου με «πονόδοντο» το 2018 που έχριζε εξειδικευμένης επέμβασης απο γναθοχειρουργό και αντιμετωπίστηκε με παυσίπονα, μέχρι το πιο πρόσφατο περιστατικό στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα (που γνωστοποιήθηκε απο καταγγελία του Δικτύου Αλληλέγγυων Κρατουμένων), ασθενής που έχριζε άμεσης νοσηλείας, αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο με άγνωστη την τύχη του στα σύγχρονα μπουντρούμια  τη ελληνικής δικαιοσύνης.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου, μεταφέρονται πολλές φορές κρατούμενοι από τις φυλακές Άγιου Στεφάνου, όπου διαμένουν για κάποιο διάστημα στα τοπικά κρατητήρια, πολλοί από αυτούς βαριά νοσούντες. Εκεί οι κρατούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μια άνιση και ελλειπή μεταχείριση από το Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό αλλά και από την Αστυνομία που με εκφράσεις του τύπου «για βόλτα ήρθαν να πάρουν αέρα» στερούν στους κρατούμενους το αναφαίρετο δικαίωμα στην Υγεία.

Η πανούκλα της ακροδεξιάς ξεκινώντας από τον αδύναμο, τον ευάλωτο, τον έγκλειστο καταπίνει κάθε σπιθαμή αξιοπρέπειας του κρατουμένου και εξαφανίζει κάθε δικαίωμα ή κοινωνικό αγαθό όπως είναι η πρόσβαση στην Υγεία.

Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη στάση της αστυνομίας απέναντι σε κρατούμενους που χρίζουν εισαγωγής σε νοσοκομεία.

Ίση μεταχείριση στην παροχή υγείας και όχι ‘’ενέσιμα ηρεμιστικά’’ και κοινά παυσίπονα.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι ατομικό «προνόμιο», είναι κοινωνικό δικαίωμα.Ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού & στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ενάντια στην κοινωνικό εκφασισμό και την υποτίμηση των ζωών μας, για μια Υγεία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, για ένα κόσμο που το μόνο θα περισσεύει θα είναι το κράτος και το κεφάλαιο.

Κατάληψη Apertus

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο,

Καλυβίων 70

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *