ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ & ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Κείμενο της εισήγησης για την εκδήλωση για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Μυτιλήνη και το Μεσολόγγι που πραγματοποιήθηκε στις 29/05 στην κατάληψη Apertus

                Στις αρχές Μαρτίου του 2020 στα πλαίσια της διαχρονικής σύγκρουσης συμφερόντων του διεθνούς κεφαλαίου για την παγίωση και επέκταση της κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίστηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω των Μ.Μ.Ε παρουσίασε το αφήγημα της αθρόας εισβολής στα ελληνικά εδάφη, στήνοντας σκηνικό πολέμου και ενθαρρύνοντας κάθε λογής φασιστοειδή: Παραστρατιωτικές ομάδες, εφέδρους, λοκατζήδες και συνταξιούχους μπάτσους – στρατιωτικούς να ικανοποιήσουν την ονείρωξη τους για κανιβαλισμό και πόλεμο. Στα γεγονότα εκείνων των ημερών, οι πληροφορίες για πυροβολισμούς από πολίτες «εθνοφύλακες» και για δολοφονία μεταναστών από πυρά προερχόμενα από την ελληνική πλευρά των συνόρων κουκουλώθηκαν ως επικίνδυνες ειδήσεις για την εθνική κυριαρχία.

Κι ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός! Η πανδημία έφερε μια ομερτά μεταξύ κρατών και κυρίαρχων Μ.Μ.Ε για πάγωμα των υπολοίπων μεταξύ τους υποθέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απάνθρωπη κατάσταση για τους ξεριζωμένους σταμάτησε. Η επιβαλλόμενη από το κεφάλαιο απόφαση για υποβάθμιση του φαινομένου της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα, είναι ανατριχιαστικό ότι ξεκινά το ρολόι ακριβώς από εκεί που σταμάτησε. Από τις 26/5/2020 σύσσωμα τα ελληνικά Μ.Μ.Ε αναφέρουν ως κεντρική είδηση πως 400 αστυνομικοί μεταφέρονται στον Έβρο για να ενισχύσουν το στρατό επικαλούμενα  πληροφορίες πως το τουρκικό κράτος θα στείλει μετανάστες για να δημιουργήσουν επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ μόνο τους τελευταίους μήνες είχαμε :

  • Επιθέσεις από φασίστες σε μετανάστες, αλληλέγγυους και εργαζόμενους σε Μ.Κ.Ο στα νησιά.
  • Εμπρησμοί στο Κ.Υ.Α Σάμου και σε κοντέινερ.
  • Εμπρησμοί και καταστροφές σε ξενοδοχεία που θα φιλοξενούταν πρόσφυγες σε Παναγίτσα και Άρνισσα Πέλλας.
  • Εκκένωση του κτιρίου στην οδό Θεμιστοκλέους 54 όπου διέμεναν οικογένειες προσφύγων, οι οποίες μετά το πέρασμα τους από τα κολαστήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη, εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο.
  • Συνεχείς καταγγελίες για βασανισμό, εξευτελισμό και σκίσιμο χαρτιών μεταναστών από τις δυνάμεις καταστολής.
  • Επαναπροωθήσεις μεταναστών, όχι μόνο στα σύνορα, αλλά και από αστικά κέντρα με μαζικές απαγωγές και εξαφάνιση τους.
  • Στη δομή κράτησης στο Κρανίδι εργαζόμενη διαγνώστηκε με COVID 19. Ο ιός δεν άργησε να περάσει σε μέρος του πληθυσμού της δομής λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Εμετικά δημοσιεύματα μας ενημέρωσαν ότι Έλληνες νοικοκυραίοι παρασύρθηκαν από μετανάστριες και συνευρισκόμενοι ερωτικά μαζί τους μολύνθηκαν από τον ιό. Η αλήθεια είναι ότι ελληνόψυχα καθάρματα εκμεταλλεύονταν γυναίκες για μερικά ευρώ.
  • Ειδικά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μετά την πληροφορία για μεταφορά μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο στον Άγριλο οι τοπικοί άρχοντες των γειτονικών δήμων Αμφιλοχίας, Ακτίου- Βόνιτσας και Ξηρομέρου βρήκαν πως τους ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι οι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι. Σε αυτό συμφώνησαν περίπου 500 φασιστοειδή τα οποία συγκεντρώθηκαν στο στρατόπεδο στις 19 /01/2020.

Στο Μεσολόγγι μετά την πληροφορία ότι μετανάστες θα στεγαζόταν σε ξενοδοχείο της περιοχής στις 22/04/2020, ο δήμαρχος Κώστας Λύρος με μερικά αγανακτισμένα φασιστοειδή έκλεισαν την πύλη της πόλης. Στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς, εκτός από την καραντίνα έσπασαν και τα τζάμια του εν λόγω ξενοδοχείου.

Στο Αγρίνιο αρκούσε μόνο η διέλευση 20 οδοιπόρων εργατών γης για να αναστατώσει αστυνομία και ρουφιάνους-σκατόψυχους πολίτες. Οι 11 συνελήφθησαν χωρίς χαρτιά και οι υπόλοιποι συνέχισαν το ταξίδι τους για την Ευρυτανία υπό το άγρυπνο βλέμμα ρουφιάνων που ενημέρωναν μπάτσους και τοπικά ρουφιανοσάιτ για το που βρισκόταν κάθε στιγμή.

Οι γνωστοί «αγανακτισμένοι» φασίστες που αντιδρούν και συγκεντρώνονται σε κάθε απόπειρα μεταφοράς μεταναστών στην επικράτεια όχι μόνο ενθαρρύνονται από τοπικούς άρχοντες (δημάρχους και περιφερειάρχες) αλλά πρόσφατα κάποιοι από αυτούς επιβραβεύθηκαν με θέση διοικητή  ή άλλες θέσεις ισχύος σε κέντρα κράτησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φασίστας Β. Νικηφόρου ορίστηκε νέος διοικητής στη δομή Σιντίκης, ενώ λίγους μήνες πριν, ήταν επικεφαλής των αντιδράσεων για δημιουργία δομής στην ίδια περιοχή. Έτσι με το μισθό κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του, ενώ με τη διευθυντική θέση θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις ιδέες του για το μεταναστευτικό.

Το τσάκισμα των  εργασιακών δικαιωμάτων, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια που έπονται της εποχής του lockdown και οι αντιδράσεις που αναμένεται να προκύψουν γίνεται για άλλη μια φορά απόπειρα να καταπνιγούν εν τη γενέσει τους για χάρη της εθνικής ενότητας απέναντι σε εχθρούς εισβολείς. Οι φασιστικές ομάδες κρούσης που αναδύονται όσο βρίσκουν έδαφος θα εξελιχθούν στα γνωστά νεοναζιστικά τάγματα εφόδου και θα επανδρώσουν τους παρακρατικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των κοινωνικών αγώνων. Ο φασισμός πρέπει να τσακιστεί στο δρόμο από τον κόσμο του αγώνα.

Στην επέλαση του κεφαλαίου στις ζωές μας, στις διώξεις και την καταστολή του κράτους απαντάμε με κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών. Ενάντια σε ανοικτά και κλειστά κέντρα κράτησης με έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη από τα κάτω. Παλεύουμε για  ελεύθερη μετακίνηση για όλους τους μετανάστες.

Για έναν κόσμο χωρίς κράτη, σύνορα, πατρίδες, εκμετάλλευση και καταπίεση.

                                                  Κατάληψη Apertus

                                 Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *