Monthly Archives: May 2010

Με ΄γεια μας!!

Απελευθερωμένος Κοινωνικός Χώρος στο Αγρίνιο

Η καθημερινότητα μέσα στην πόλη, περιφραγμένη με καταναγκασμούς, θεσμικούς και κοινωνικούς εκβιασμούς, είναι σχεδιασμένη να μας επιβάλει τους ρυθμούς της, να μας κλέβει το χρόνο, να εγκλωβίζει την επιλογή, να τσακίζει κάθε αυτόνομη κίνηση…

Οι τροχιές στο χωροταξικό και κοινωνικό-πολιτικό πεδίο της πόλης είναι διαγεγραμμένες:

Από τους θεσμούς και την μισθωτή σκλαβιά, την καταναλωτική φρενίτιδα των εμπορικών καταστημάτων, το σκότωμα της ώρας και τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις των καφετεριών, το σκόρπισμα και την αθροισμένη μοναξιά των clubs, την πλήξη και την ανία της ιδιώτευσης, την απάθεια, την εξατομίκευση και την απομόνωση, την υπάρχουσα ιδεολογία της ιδιοκτησίας ,την επιτήρηση και τον έλεγχο από κάθε είδους μπάτσο.

Μέσα σε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινότητας, συναντηθήκαμε κάποιοι άνθρωποι που ζούμε και κινούμαστε στη πόλη του Αγρίνιου, με κοινή επιθυμία την δημιουργία ενός χώρου, με αντιεραρχικές και αντιεμπορευματικές δομές, που θα λειτουργεί και θα παρεμβαίνει με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης και της συντροφικότητας.

Την 1 Μαΐου του 2010 αποφασίσαμε να καταλάβουμε το κτίριο επί την οδό Καλυβίων 70. Το κτίριο αυτό, ιδιοκτησία της νομαρχίας –το οποίο είχε χρησιμοποιήσει και το σώμα ελλήνων προσκόπων- από το 2003 και έπειτα παρέμεινε παρατημένο, χωρίς κανενός είδους συντήρησης ή φροντίδας.

Θέτοντας ως σκοπό την αλλαγή κάποιων δεδομένων σε αυτή την πόλη, μπήκαμε στο κτίριο αυτό βάζοντας τέλος στην φθορά του, με στόχο να το επαναφέρουμε στη ζωή, δίνοντας του πολιτική ταυτότητα, καθώς και νέες προοπτικές και κατευθύνσεις στην κοινωνική του χρησιμότητα.

Ξεπερνώντας τις οποιαδήποτε αρχικές δυσκολίες και με αποφασιστικότητα, κατευθυνόμαστε προς την δημιουργία ενός απελευθερωμένου κοινωνικού χώρου, ενός χώρου έκφρασης, επικοινωνίας και δημιουργίας, χωρίς αρχηγούς και κουμανταδόρους, εναντία σε ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές και εξουσιαστικά ιδεολογήματα.

Έναν χώρο, που λειτουργώντας με συλλογικές διαδικασίες, ανοίγει και απευθύνεται σε όσους και όσες επιθυμούν να συνδράμουν και στοχεύει στην αδιαμεσολάβητη δράση, μακριά από κόμματα, μμε, μκο και ανθρωπιστικές ιδιοτέλειες.

Έναν χώρο όπου οι επιθυμίες μας θα συναντούν την δράση των επιλογών μας.

Κατάληψη apertus

Καλυβίων 70,

Αγρίνιο