Monthly Archives: June 2011

28 Ιούνη: Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση

 

 

Μεσοπρόθεσμο, μνημόνιο, τρόικα, ΔΝΤ, επιμήκυνση, επαναδιαπραγμάτευση, λέξεις που οι εξουσιαστές τον τελευταίο χρόνο αποφάσισαν να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο και τις ζωές των ανθρώπων. Αν και άργησε η πραγματική κατανόηση όλων αυτών των εννοιών, θέλοντας να μη φοβίσουν ή εξεγείρουν τους υπηκόους τους, όλοι ένιωσαν ότι σίγουρα δεν ήταν για κάλο. 

Σήμερα που όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τους εξαπάτησαν για μια φορά ακόμα προς όφελος του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου μέσω των τραπεζών, των κομμάτων και των συνεργατών τους, καλούμαστε να δώσουμε μια ακόμα μάχη ενάντια σε όλους αυτούς που νέμονται τον κοινωνικό πλούτο. Αφού διακόρευσαν τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία ζητούν τώρα τα ρέστα από ένα λαό που η ανεργία ξεπέρνα το 40%, ο μέσος πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς δημόσια παιδεία – υγεία, με λεηλατημένο και ανενεργό τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, σε αγρότες και εργάτες, με χιλιάδες λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι μεγάλες την κάνανε νωρίς για έξω) και όλα αυτά κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης. 

Όσο και αν μας φαίνεται αστείο, ζητούν τη συναίνεση των κομμάτων και του λαού έτσι ώστε το μακελειό που θα ακολουθήσει να είναι ευθύνη όλων και όχι μόνο δική τους. Με τεχνάσματα και πολιτικά τερτίπια (βλ. ανασχηματισμούς) θέλουν να δείξουν ότι κατανοούν την οργή μας και προσπαθούν να σώσουν τον τόπο. Επικαλούνται την πατρίδα, το έθνος, την εθνική κυριαρχία έτσι ώστε να πείσουν για την αναγκαιότητα των θυσιών.  Εμείς όμως δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που θυσίασε το ελληνικό κράτος από την εποχή των αγροτικών εξεγέρσεων στη Θεσσαλία και στη Στέρεα, έως τις δολοφονίες της μεταπολίτευσης σε διαδηλώσεις και στο δρόμο. Όλες αυτές είναι δολοφονίες του Ελληνικού κράτους και το αίμα όσων χαθήκαν θα τρέχει για πάντα στους δρόμους του αγώνα. Ενός αγώνα που η μαύρη σημαία θα είναι το πένθος μας και η οργή μας και όχι η ψευτοπερηφάνεια ενός σάπιου εκ θεμελίων συστήματος.  

Καμιά συνδιαλλαγή, καμιά υποχώρηση στους εχθρούς του ανθρώπινου γένους, να γίνει το μνημόνιο το μνήμα τους. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές της Χιλής που επέλεξαν την κάθετη ρήξη και τη σύγκρουση με το κράτος σε σκληρές οδομαχίες απαιτώντας το δικαίωμα για δημόσια παιδεία.

 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ  –  ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ  –  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 

ΝΑ  ΠΑΡΟΥΜΕ  ΤΗ  ΖΩΗ  ΜΑΣ  ΣΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΜΑΣ 

28 Ιούνη / συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία / ωρα 11:00πμ

 

Συνέλευση αναρχικών, αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυων Αγρινίου

Αγρίνιο 26-6-2011


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ «ΣΧΟΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

Σήμερα, 20 Ιουνίου, η αστυνομία, μετά από αίτημα της εκκλησίας, πραγματοποίησε «έφοδο» στονΕλεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Σχολείο» για τη μάθηση της ελευθερίας, με την παράλληλη υποστήριξη μια ομάδας των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από το κτίριο.Θα μπορούσαμε να απορήσουμε γιατί χρειάζεται οποιοσδήποτε την συνδρομή της αστυνομίας για να μπει σε έναν χώρο που είναι ανοιχτός και προσβάσιμος από όλους καθημερινά, καταλαβαίνουμε ωστόσο πολύ καλά γιατί αισθάνεται η εκκλησία αυτήν την ανάγκη, καθώς ο χώρος αυτός βρίσκεται μακριά από τις λογικές και τις πρακτικές της, μακριά από κάθε λογική κέρδους. Είναι φανερό λοιπόν ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εκφοβίσει και να στοχοποιήσει κάθε άνθρωπο που θα μπορούσε να βρίσκεται στο χώρο την στιγμή εκείνη.

Το εγχείρημα του «Σχολείου», λειτουργεί αυτοοργανωμένα και αμεσοδημοκρατικά, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, στις οποίες συμμετέχει πλήθος κόσμου, που δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μια κλειστή ομάδα ανθρώπων, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η εκκλησία. Μέσα στο «Σχολείο» γίνονται καθημερινά πλήθος δραστηριοτήτωνκαι εκδηλώσεων, από ελεύθερα μαθήματα μέχρι πολιτικές συζητήσεις σε μια προσπάθεια να βρούμε συλλογικά και από τα κάτω, χωρίς διαμεσολαβητές, και αρχηγούς λύσεις στις ανάγκες μας, με προτάγματα μας την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια και την αντίσταση σε ό,τι εξευτελίζει τις ζωές μας.

Η εκκλησία μην μπορώντας να κατανοήσει πώς ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να είναι αυθόρμητο, αμεσοδημοκρατικό και υποστηρίζοντας πάντα το οικονομικό της όφελος, εξατομικεύει τις ευθύνες, στοχοποιεί και προσπαθεί να εξοντώσει οικονομικά και νομικά ανθρώπους και μόνο για την παρουσία τους σε έναν τέτοιο χώρο. Και πώς να καταλάβουν αυτοί που σε καιρούς κρίσης διατηρούν την αμύθητη περιουσία τους αλώβητη, ότι είναι ανάγκη πλέον της κοινωνίας σε τέτοιους καιρούςκαι ζήτημα αξιοπρέπειας να αυτοοργανώνεται σε τέτοια εγχειρήματα, να δρα συλλογικά και να πειραματίζεται στην άμεσοδημοκρατία, από ελεύθερους κοινωνικούς χώρους μέχρι τις πλατείες στις γειτονιές.

Τέλος, δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο ότι οι κυρίαρχες λογικές εντείνουν την καταστολή απέναντι σε τέτοιους χώρους και απέναντι στην κοινωνία που αντιστέκεται.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ «ΣΧΟΛΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ

ΠΟΡΕΙΑ 21/6 ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

 

oΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

oΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

oΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΣΧΟΛΕΙΟ»ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


 

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ

Χρονικό, Πέμπτη 16/6, 13:00

Κοπρόσκυλα της αντιτρομοκρατικής και της δίωξης ναρκωτικών, συνοδεία μπάτσων εισβάλλουν στο σπίτι μας. Ασφαλίτες όλων σχεδόν των υπηρεσιών ανοίγουν την αυλόπορτα και μπουκάρουν στα δωμάτια της κατάληψης. Προτεταμένα όπλα σε κεφάλια, φουσκωτοί της κρατικής να τραβολογούν ημίγυμνους, ομάδες ΔΙΑΣ στην αυλή του σπιτιού, με πισθάγκωνα δεμένους συντρόφους να κοιτούν τον τοίχο. Η πταισματοδίκης να μας διαβεβαιώνει ότι τάισε τα σκυλάκια μας! Έρευνα κατ’ οίκον με αφορμή έναν εμπρησμό, χιλιόμετρα μακριά σε τοπική οργάνωση του ΜΠΑΤΣΟΚ, στις Συκιές, όπως μάθαμε αρκετά εκ των υστέρων. Τσογλανοπαρέες μασκοφόρων των όπλων και εκρηκτικών, της προστασίας πολιτεύματος, της δίωξης ναρκωτικών, της σήμανσης και όποιας άλλης υπηρεσίας της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αλωνίζουνε στο χώρο ψάχνοντας τα πειστήρια των βιωμάτων μας. Εξειδικευμένοι ηλίθιοι με βαλιτσάκια και νεσεσέρ εργασίας βαφτίζουν ραπιτογράφους σε ενέσεις ινσουλίνης, ελβετικούς σουγιάδες σε επικίνδυνα όπλα, τσιμεντόχρωμα σε ηρωίνη, πλαστικά παιχνίδια σε ρέπλικες όπλων.

Ο χώρος που ζούμε, περικυκλωμένος από κάθε λογής ανδρείκελο της αστυνομίας είναι σούβλισμα στην καρδιά. Η εικόνα συντρόφων δεμένων πισθάγκωνα τσουρουφλίζει τα μάτια, τα βιβλία στο πάτωμα, οι ντουλάπες άδειες, προσωπικά γράμματα ανοιχτά, στρώματα ανάποδα, αντικείμενα χυμένα παντού, προσβάλλουν την ιδιωτικότητα μας, οργή, μίσος. …Θραύσματα εικόνων σε πραγματικό χωροχρόνο..

Διεύθυνση Γρηγ. Λαμπράκη 186

Εισβάλλοντας οι μπάτσοι στην κατάληψη, κόβουν τις τηλεφωνικές γραμμές (τηλέφωνο-internet) νομίζοντας πως έτσι θα αποτρέψουν την επικοινωνία με τους συντρόφους μας. Ωστόσο, το δίκτυο αλληλεγγύης και οι συντροφικές σχέσεις λειτούργησαν άμεσα με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραβρεθούμε έξω από το κτήριο περίπου 200 άτομα. Αρχικά δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει, αφού δεν είχε προηγηθεί καμία ειδοποίηση. Αρκετή ώρα μετά πληροφορηθήκαμε από τους δικηγόρους ότι πρόκειται για έρευνα και όχι για εκκένωση. Οι εξηγήσεις των μπάτσων στους δικηγόρους αλλά και στους συντρόφους που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι ήταν ασαφείς και παραπλανητικές. Κάνουν λόγω περί ανώνυμων καταγγελιών για ναρκωτικά, δήθεν καλοντυμένων υπόπτων που εισήλθαν στο κτήριο και άλλων τέτοιων ευφάνταστων σεναρίων. Μετά από περίπου τρεις ώρες, τα πέντε άτομα που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι συλλαμβάνονται και οδηγούνται με χειροπέδες στα βανάκια των μπάτσων, με αποτέλεσμα να επικρατήσειένταση, Στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε τους συντρόφους τα ΜΑΤ απαντούν, απωθώντας μας με χρήση χημικών και ξύλο. Στην Λαμπράκη στήνονται πρόχειρα οδοφράγματα, οι μπάτσοι υποχωρούν και ο κόσμος ανακαταλαμβάνει το κτήριο. Αργά το απόγευμα ο ένας από τους πέντε συντρόφους αφήνεται ελεύθερος. Αποδίδονται κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα στους υπόλοιπους τέσσερις, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι την επόμενη μέρα και ορίζεται η δίκη τους για τις 29 Ιουνίου. Παράλληλα πληροφορούμαστε την Παρασκευή ότι με τις ίδιες κατηγορίες διώκονται και άλλοι δύο από εμάς.

Τη νεοεισαγόμενη πρακτική τύπου αντιποίνων, την έχουμε ξαναδεί σ’ αυτήν την πόλη. Η πρόφαση-αφορμή ενός εμπρησμού για εισβολή σε σπίτια, και ότι τους κάτσει, χωρίς καμία ένδειξη, αποτελεί και αυτή μέρος ενός μεθοδευμένου σχεδίου που έχει εξαπολύσει η κυριαρχία καιρό τώρα. Το μήνυμα είναι σαφές «Θα σας σπάσουμε τον τσαμπουκά, με οποιοδήποτε τρόπο».

Αλλά σχεδιάζουν για μας, χωρίς εμάς. Και τους θυμίζουμε, πως ένα μικρόβιο όσο το πολεμάς τόσο δημιουργεί πιο ισχυρά στελέχη.

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ

Γιατί, ότι αγαπάμε σ’ αυτόν τον κόσμο ήταν πάντα εναντίον του…



15 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών

Ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο, κόμματα και εργατοπατέρες

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

αυτοοργανωμένοι χώροι και συλλογικότητες από Αγρίνιο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΩΡΑ 10:00

Από το 3ήμερο της κατάληψης….

Στις 2, 3 και 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο της κατάληψης με αφορμή τα πρώτα γενέθλιά της.

Την 1η ημέρα (Πέμπτη 2/06), πραγματοποιήθηκε η συζήτηση που καλέστηκε από την Αντιφασιστική συνέλευση Αγρινίου με θέμα: «Ο ρόλος των παρακρατικών ακροδεξιών οργανώσεων στα τελευταία γεγονότα κοινωνικού κανιβαλισμού». Στην εισήγηση της Αντιφασιστικής συνέλευσης έγινε αναφορά στον πολιτικό ριζοσπαστικό χώρο μετά τον Δεκέμβρη του 2008, καθώς και στις επιθέσεις των κρατικών μηχανισμών σε αυτοοργανωμένα κοινωνικά εγχειρήματα και χώρους αγώνα και την συνεισφορά των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Στην συνέχεια έγινε τοποθέτηση σχετικά με την κρίση, τον κοινωνικό αναβρασμό και την προσπάθεια της ακροδεξιάς να κατευθύνει την κοινωνική οργή προς τον εθνικισμό και ενάντια στους μετανάστες. (Η εισήγηση εδώ)

Αφού ολοκληρώθηκε η εισήγηση έγινε ενημέρωση από την κατάληψη Κελί Ελευθερίας στην Ηγουμενίτσα για το ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών στην περιοχή τους στις 3/5/2011.

Μετά ακολούθησε μακροσκελής συζήτηση (διήρκησε γύρω στις 4 ώρες) όπου ακούστηκαν διάφορες θέσεις και έγιναν αρκετές τοποθετήσεις για το ζήτημα του φασισμού και του ρατσισμού. Το πρόταγμα της Αντιφασιστικής συνέλευσης δεν ήταν άλλο από το κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών.

Την 2η ημέρα (Παρασκευή 3/06), πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα «Οι καταλήψεις ως απελευθερωτικά εγχειρήματα μέσα στην πόλη και η προσπάθεια καταστολή τους». Αρχικά έγινε εισήγηση από την συνέλευση της κατάληψης (ολόκληρο το κείμενο εδώ). Συγκεκριμένα έγινε μια σύντομη αναφορά στην υπάρχουσα κοινωνική οικονομική και πολιτική κατάσταση (κρίση κεφαλαίου, εργασία, ανεργία, κρίση ταυτότητας, καταστολή, συνθήκες στην πόλη, κοινωνικές δομές). Στην συνέχεια στους ανοικτούς κοινωνικούς χώρους (καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια) ως απελευθερωτικά εγχειρήματα μέσα στην πόλη. Τέθηκε το ζήτημα της αυτοοργάνωσης και το ζήτημα της  καταστολής των καταλήψεων από κράτος και παρακράτος. Μετά την εισήγηση έγινε ενημέρωση και τοποθέτηση από συντρόφους/ισσες από την κατάληψη Μαραγκοπούλειο στην Πάτρα για την κατασταλτική επιχείρηση στην κατάληψη το Δεκέμβρη 2010. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση…

Την 3η μέρα (Σαββάτο 4/06), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, αυτή την φορά όχι στο χώρο της κατάληψης, αλλά στην πλατεία Δημάδη. Στη εκδήλωση συμμετείχε το Κουκ(ου)λοθέατρο της κατάληψης Αντιβίωσης που με την παράστασή τους «Τενεκεδούπολη-Κουρδιστάν» έδωσαν μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα στην πλατεία Δημάδη. Να αναφέρουμε ότι πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κουκλοθέατρο σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Την παράσταση την παρακολούθησαν και αρκετά μικρά παιδιά. Στην συνέχεια ακολούθησε συναυλία με τα μουσικά diy σχήματα straitjacket fit από Πάτρα, javaspa από Θεσσαλονίκη και αμοκ από Αγρίνιο.  Η συναυλία έληξε χωρίς κανενός είδος προβλήματα και αφού καθαρίσαμε την πλατεία, το τριήμερο έφτασε στο τέλος του…

Παρακάτω παραθέτουμε και μερικές φωτογραφίες από την 3ή μέρα.

Το γκράφιτι είναι του okso81 που όπως και πέρυσι έδωσε το δικό χρώμα στους γκρι τοίχους της πλατείας.