Monthly Archives: December 2011

Για την οικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργατών της Χαλυβουργίας

 

 

Την Κυριακή 1 Γενάρη, μετά τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί πάρτι στην κατάληψη apertus για την οικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας

 

Από 31/10/2011, 400 εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής, βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, παγώνοντας τελείως την παραγωγή στο εργοστάσιο χάλυβα.

Η Ελληνική Χαλυβουργία, επιχείρηση παραγωγής σιδήρου, ιδιοκτησίας του βιομήχανου Μάνεση, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κερδοφορίας στον βιομηχανικό κλάδο της χώρας, με αυξανόμενα κέρδη κάθε χρόνο, με τζίρο  αυξανόμενο το 2010, που έφτασε τα 227 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οι εργάτες στη χαλυβουργία δουλεύουν για μεροκάματο χρόνια μέσα στα καμίνια, μέσα σε ένα σύγχρονο Νταχάου, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, θανάτους εργατών και εργοδοτική τρομοκρατία για να καρπώνεται κέρδη ο επιχειρηματίας Μάνεσης.

 

O εν λόγω επιχειρηματίας, επικαλούμενος οικονομική κρίση, προσπαθεί να βυθίσει τους εργαζόμενους σε εργασιακό μεσαίωνα που σημαίνει δουλεία εκ περιτροπής, από 8ωρο σε 5ωρο, μειώσεις μισθών, απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι εργάτες αντιδρούν λέγοντας ότι δεν δέχονται αυτά τα μέτρα. Απαντούν ότι αρνούνται να γίνουν σκλάβοι και έτσι η εργοδοσία απαντά απολύοντας 34 εργάτες και απειλώντας άλλους 180.

 

Έτσι οι εργάτες προχωρούν σε απεργία διαρκείας ,κατεβάζοντας τις μηχανές, σταματώντας την παραγωγή και περιφρουρώντας οι ίδιοι το εργοστάσιο,μέχρι η εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις, χωρίς καμία εργατική παραχώρηση. Όμως η εργοδοσία εν μέσω της απεργίας της 1ης Δεκέμβρη συνεχίζει με 16 απολύσεις το κλίμα τρομοκρατίας.

 

Έτσι, ένας σημαντικός αγώνας ξεκινάει. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση και την υποδούλωση, που τα αφεντικά επιβάλλουν φιμώνουν όλον αυτόν τον αγώνα. Εργατοπατέρες (Eργατικό Kέντρο Ελευσίνας, Ομοσπονδία Μετάλλου) προτρέπουν τους απεργούς να δεχτούν τα μέτρα αδιαμαρτύρητα. Στον αντίποδα, δημιουργείται πληθώρα από κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών σε όλη την Ελλάδα

 

Ο αγώνας των εργατών στη χαλυβουργία δείχνει το δρόμο της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης ενάντια στην ολοένα και πιο έντονη  επίθεση του κράτους, την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Είναι η ώρα να δοθεί η απάντηση με απεργίες διαρκείας, ακηδεμόνευτους αγώνες, καταλήψεις σε δημόσια κτίρια και εργασιακούς χώρους, με συνελεύσεις σε κάθε γειτονία.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ  ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ

 

Αριθμός λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση των απεργών: 200/623301-52 στην Εθνική

 

Δικαιούχος λογαριασμού: Δημήτρης Λιάκος, ταμίας του Σωματείου.

ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ…

 

Αναδημοσίευση από την κατάληψη Δράκα στην Κέρκυρα

 

 

 

ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ…

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καπιταληστρικού συστήματος, είναι η εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού, το οποίο μετατρέπει κάθε σχέση σε οικονομική συναλλαγή. Τα μέσα παραγωγής αντί να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών που παράγουν τα κοινωνικά αγαθά, είναι στα χέρια μια οικονομικής ελίτ, η οποία καρπώνεται τους κόπους των από κάτω. Έτσι, το σύνολο της κοινωνίας βρίσκεται εγκλωβισμένο σ’ αυτήν την εξαρτώμενη από το κεφάλαιο σχέση, καταντώντας πολλές φορές να έχει τον ρόλο απλώς του παθητικού καταναλωτικού κοινού.

Μέσα στον ατέρμονο κύκλο των εμπορευματικών συναλλαγών, η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ύπαρξη της ΔΕΗ ως κρατικής επιχείρησης μετρά 61 χρόνια ζωής (από τον Αύγουστο του 1950). Όσο κι αν έχει παγιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως δεδομένη η εμπορευματική συναλλαγή  των βασικών κοινωνικών αγαθών, δεν παύει να είναι εξοργιστική. Ακόμα και στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, που τόσα χρόνια πλασάρει ένα στοιχειώδες κράτος δικαίου και πρόνοιας είναι αδιανόητο να μην παρέχονται τουλάχιστον οι απολύτως βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Η ΔΕΗ, ως άλλο ένα κρατικό εργαλείο είχε ανέκαθεν τον ρόλο φοροεισπρακτικού μηχανισμού επιβάλλοντας στη κοινωνία να πληρώνει εκτός του ηλεκτρικού ρεύματος, φόρο για τον δήμο, την ΕΡΤ και ΦΠΑ. Σήμερα, στα πλαίσια της γενικευμένης και εντεινόμενης οικονομικής επίθεσης που δέχονται τα χαμηλότερα  κοινωνικά στρώματα, το κράτος και το κεφάλαιο διευρύνουν τις αρμοδιότητες της ΔΕΗ με την είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Έτσι, οξύνεται ο κρατικός εκβιαστικός χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης, θέτοντας μας το δίλημμα ή να υποταγούμε στους όρους των νέων οικονομικών δυναστών, ή να υποστούμε τη δραματική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης μας.

 

Σ’ αυτόν τον εκβιασμό πολλοί είναι αυτοί που δε στέκονται αμέτοχοι, αλλά μπροστά στα απανωτά χτυπήματα του κεφαλαίου απαντούν με όπλο τους την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα.

 

Δομές αντίστασης ενάντια στο “χαράτσι” δημιουργούνται σε διάφορές περιοχές της Ελλάδας. Όπως, στην περίπτωση της κατάληψης της ΔΕΗ του Χαλανδρίου, όπου οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν να γυρίσουν στη δουλεία τους μετά την καταστολή και τις συλλήψεις  των 15 εκ των καταληψιών. Από κει και πέρα ακολούθησαν δεκάδες καταλήψεις σε κτήρια της ΔΕΗ, αλλά και άλλες ακτιβιστικού τύπου ενέργειες, που αποσκοπούν στην απόσυρση του “χαρατσιού”.

Αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, επικρατεί το “πνεύμα” των Χριστουγέννων, το οποίο από μια συντηρητική θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού έχει περάσει στο σύγχρονό life style με την τρέλα του καταναλωτισμού. Η αγορά γεμίζει με εκατοντάδες ανθρώπους που βγαίνουν όλο χαρά να καταναλώσουν,  οι δρόμοι γεμίζουν φώτα και ένα επιφανειακό πανηγύρι φτάνει στο ζενίθ του! Πίσω από αυτό όμως, η πραγματικότητα έχει ένα πρόσωπο σκληρό… Οι άνεργοι και οι περικοπές μισθών συνεχώς αυξάνονται, οι δρόμοι  γεμίζουν ολοένα και περισσότερους άστεγους, και σα να μην έφταναν όλα αυτά, πολλά σπίτια φέτος απειλούνται με χριστουγεννιάτικη διακοπή ρεύματος. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στις κεντρικές πλατείες στέκουν επιβλητικά για να καλύψουν την ζοφερή πραγματικότητα ,να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως λεηλατούν τις ζωές μας, να καλύψουν το σκοτάδι πολλών σπιτιών. Άλλα η εικόνα αυτή πλέον δεν καλύπτεται εύκολα. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ…

 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

 

Κατάληψη Δράκα

 

Κάλεσμα για το ζήτημα των χαρατσιών

 

 

Παίρνουμε στα χέρια μας την επανασύνδεση του ρεύματος

Γιατί: -Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό

-Το Κράτος εκβιάζει και καταληστεύει

-Υπερασπιζόμαστε

την αξιοπρέπεια μας

ΚΑΛΕΣΜΑ

Για την δημιουργία ομάδας δράσης ενάντια στην διακοπή της ηλεκτροδότησης

Δευτέρα 19/12, ώρα 7:00 μμ

Στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου