Monthly Archives: March 2012

KΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Την Πέμπτη 5 Απριλίου γίνεται το δικαστήριο για την υπόθεση της επίθεσης φασιστών εναντίον συντρόφου  στις 4/9/2007 με αποτέλεσμα  σοβαρό τραυματισμό στο μάτι του.

 
 
Συγκεκριμένα, στις 4/09 /2007 τις πρώτες πρωινές ώρες τα πρωτοπαλίκαρα  του  τότε υποψηφίου βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Σπυρίδων Σταθόπουλου επιτέθηκαν σε παρέα αντιφασιστών σε κεντρικό σημείο του Αγρινίου. Ένας από αυτούς- γιος του υποψήφιου βουλευτή και φασιστοχούλιγκαν- τραυμάτισε σοβαρότατα σύντροφο με ένα σπασμένο τασάκι. Ο τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου και από εκεί στην εντατική του νοσοκομείο της Πάτρας, χτυπημένος άσχημα στο μάτι του. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό ο υποψήφιος βουλευτής είχε το θράσος να καταθέσει μήνυση στην παρέα των συντρόφων ,οι οποίοι ήταν  μάρτυρες υπεράσπισης. 
Να σημειωθεί ότι η παρέα των φασιστοτραμπούκων επέβλεπε από μακριά το προεκλογικό περίπτερο του ΛΑ.Ο.Σ.  στο κέντρο της πόλης και επιτέθηκε απρόκλητα στη παρέα των αντιφασιστών. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση των τραμπούκων μιας και συμπεριλάμβανε μπράβους, υποψήφια κοινοβουλευτικά ανδρείκελα του ΛΑ.Ο.Σ.   καθώς και γνωστό τέος υποψήφιο του ΛΑ.Ο.Σ. και νυν χρυσαυγίτη της πόλης.
Η απάντηση έπρεπε να είναι πολιτική και κινηματική. Η ευρύτερη τοπική κοινωνία έπρεπε να μάθει τι ακριβώς συνέβη για να πάρουν όλοι θέση. Οι φασίστες έπρεπε να καταλάβουν ότι τίποτα δε μένει αναπάντητο. Το Σάββατο στις 08/09, καλέστηκε συγκέντρωση –πορεία με αφίσα από την «Συνέλευση Αναρχικών –Αντιεξουσιαστών-στριών Αγρινίου», με μεγάλη συμμετοχή κόσμου τόσο από το Αγρίνιο όσο και από άλλες πόλεις.
Οι ακροδεξιές και φασιστικές συμμορίες αποτελούσαν ανέκαθεν τα παρακρατικά δεκανίκια της εξουσίας και των κατασταλτικών δυνάμεων της. Όταν δεν τα κατάφερνε το γκλομπ της αστυνομίας αναλάμβαναν δράση τα μαχαίρια των νεοφασιστών, που στόχευαν ανθρώπους που αγωνίζονταν, μετανάστες, ομοφυλόφιλους και γενικότερα όσους δεν πληρούσαν το πατριαρχικό, χριστιανικό, πατριωτικό, αρρενωπό και στρατιωτικό μοντέλο που χαρακτηρίζει τη μισάνθρωπη ιδεολογία τους. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε  το ότι οι δρόμοι και η δράση των φασιστικών συμμοριών και της παρακρατικής μαφίας της νύχτας διασταυρώνονται. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο προηγούμενος υποψήφιος περιφερειάρχης της χρυσής αυγής στην Αιτωλοακαρνανία Χρήστος Ρήγας ο οποίος συνελήφθη για διπλή δολοφονία κατόπιν πληρωμένου συμβολαίου θανάτου.
<<Οι ακροδεξιές πολιτικές οργανώσεις εκμεταλλευόμενες την κρίση του κεφαλαίου, τις ιδιαιτερότητες των σημερινών οικονομικών  και κοινωνικών συνθηκών βρίσκουν το κατάλληλο πάτημα για να διοχετεύσουν στην κοινωνία το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο της ιδεολογία τους. Επίσης, εκμεταλλεύονται την αγανάκτηση και το θυμό του κόσμου απέναντι στα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν στιγματίσει τα μεγάλα κόμματα προκειμένου να εμφανιστούν προσιτές, χαμογελαστές και πολιτικά ορθές, αποφεύγοντας το παλιό ακροδεξιό προφίλ ( μαχαιρώματα, πογκρόμ κατά μεταναστών , επιθέσεις σε αυτοοργανωμένους χώρους και καταλήψεις)
Γενικά, η δεξιά και η ακροδεξιά στην Ελλάδα και οι υποστηρικτές της νοσταλγούν τα παλιά καλά χρόνια του ελληνικού έθνους. Πρόκειται για μια νοσταλγία αναχρονιστική, συντηρητική και επικίνδυνη που αποδίδει την φτώχεια, την κρίση, την ανασφάλεια, τον κίνδυνο πολέμου και ότι άλλο τους ενοχλεί, στα «χαμένα ιδανικά της πατρίδος» και στην «απώλεια της εθνικής συνείδησης». Και ποιοι φταίνε για αυτό; Φυσικά οι μετανάστες, οι οποίοι εν τέλει αποκτούν μορφή δαίμονα….>>
 Οι φασίστες πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δε μένει αναπάντητο, καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μας φοβίσει .Το Αγρίνιο ήταν και θα παραμείνει  καθαρό από κάθε φασιστική δράση. Οποιαδήποτε  δράση τους μέσα στην πόλη του Αγρινίου θα εξουδετερώνεται, όπως και γίνεται μέχρι τώρα.


  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012, 9:00πμ
 
Κατάληψη apertus
Kaλυβίων 70
 
  • Bίντεο καταγραφής της αντιφασιστικής διαδήλωσης  καθώς και των αντιφασιστικών δράσεων που ακολούθησαν μετά τον βαρύ τραυματισμό του συντρόφου 

Από την Ελαία έως τη Λέλας Καραγιάννη και την Αγορά Κυψέλης: Αλληλεγγύη στις καταλήψεις


Από την Ελαία έως τη Λέλας Καραγιάννη και την Αγορά Κυψέλης: Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

 

Στην περίοδο που διανύουμε, μέρα με την μέρα, η κρίση του κεφαλαίου δεν εξελίσσεται μόνο στην πόλωση μεταξύ των «πλούσιων» και «φτωχών», αλλά οξύνει και τις αντιθέσεις μέσα στο εσωτερικό της κοινωνίας, προωθώντας τον φόβο, την αποκτήνωση και την απομόνωση.

Οι ζωές μας υποτιμούνται, ο κοινωνικός εκφασισμός καλπάζει, ενώ τα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης καταδεικνύονται από τις διαδρομές των μεταναστών και των αστέγων. Η ιστορία δείχνει ότι ο συνήθης δρόμος που οδηγεί προς στην έξοδο από την κρίση περνάει μέσα από την βία και την καταστολή.

Από αυτή την στρατηγική δεν θα μπορούσεαν να λείπουν και οι επιθέσεις στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους. Οι χώροι συλλογικής και αυτοοργανωμένης δράσης, που διεκδικούν την θέση τους στα πεδία των καθημερινών μετώπων ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά, στοχοποιούνται και έρχονται αντιμέτωποι με κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις, που αποσκοπούν στην αποπολιτικοποίηση, την συκοφάντηση, την τρομοκράτηση, την περιθωριοποίηση και την καταστροφή τους.

Η προσπάθεια καταστολής κάθε αυτοοργανωμένου συλλογικού  εγχειρήματος, είναι ένα ακόμα μέσο για να θέσουν την κοινωνική ζωή σε μια τροχιά καθολικής επιτήρησης, γύρω από το πεδίο ελέγχου των κυριάρχων.

Στο επίκεντρο της κρατικής επίθεσης, έχουν βρεθεί προσφάτως τρεις καταλήψεις.

Το Γενάρη του 2012, ύστερα από συζήτηση στη βουλή, μετά από μια ακόμη επερώτηση των φασιστών του ΛΑΟΣ για τις καταλήψεις, γίνεται γνωστό ότι έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37. Η δίωξη αυτή αποτελεί συνέχεια του αποκλεισμού της από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και την απειλή για εισβολή τον Ιούλη του 2010, καθώς και την απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο τον Ιούλη του 2011.

Η κατάληψη λαϊκής αγοράς Κυψέλης έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Δήμου Αθηναίων, του δημάρχου Καμίνη και των φασιστών του ΛΑΟΣ. Ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς παρέμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για περισσότερα από 7 χρόνια, με την προοπτική της κατεδάφισης του για την δημιουργία parking. Ο χώρος καταλήφθηκε το 2006 από κατοίκους της Κυψέλης, για να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός αυτοοργανωμένος χώρος. Το Νοέμβρη του 2011, κλιμάκιο του υπουργείου προστασίας του πολίτη, της ΓΑΔΑ και της δημοτικής αστυνομίας παρευρέθηκε στο 6ο διαμερισματικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, στοχοποιώντας άμεσα την κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς στην Κυψέλη. Ο Δήμος και το Κοινοτικό Συμβούλιο επιχειρούν τον τελευταίο καιρό να χρησιμοποιήσουν την αγορά για την λειτουργία υπηρεσιών του δήμου.

Η κατάληψη Ελαία στην Κέρκυρα, τις τελευταίες μέρες δέχεται απειλές εκκένωσης από το Δήμο Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, το συνεργείο του Δήμου εισέβαλε στην Κατάληψη με το πρόσχημα του «καθαρισμού και της αξιοποίησης» του θερμοκηπίου από τη Διεύθυνση Πρασίνου, ενώ ο αντιδήμαρχος Σπύρος Ρίγγας στη συνέχεια έδωσε διορία πέντε ημερών για να εκκενωθεί ο χώρος. Η κατάληψη Ελαία να προσθέσουμε είναι ένα παλιό εγκαταλειμμένο ελαιοτριβείο του Ινστιτούτο Ελαίας, το οποίο καταλήφθηκε το Νοέμβρη του 2009. Στη κατάληψη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, μαθήματα και κύκλοι αυτομόρφωσης, λειτουργεί ομάδα αγροκολλεκτίβας, ενώ στο θερμοκήπιο, όπου αποφάσισε ο Δήμος να παρέμβει, λειτουργεί ήδη σπορείο-φυτώριο οπωροκηπευτικών, με σκοπό τη δωρεάν διανομή φυτών και σπόρων από ντόπιες ποικιλίες στους κατοίκους της Κέρκυρας.


Η υπεράσπιση όλων των καταλήψεων, δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι του αγώνα για ελευθερία. Αφορά όλους τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους, γιατί όταν απειλείται ένας, απειλούνται και όλοι οι υπόλοιποι. Αφορά κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι, που νοιώθει τα δεσμά του όλο και πολύ να το πνίγουν. Αφόρα κάθε ανυπότακτο άνθρωπο που δεν δέχεται τα δεσμά της καθημερινότητας, που αρνείται να φιμωθεί και προσπαθεί να σπάσει την παγερή σιωπή της απάθειας.

 

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις!


Κατάληψη Apertus

Αγρίνιο 8/03/2012

Για την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης ελαίας από το δήμο

 

Χθες το πρωί, 6 Μαρτίου, συνεργείο του Δήμου Κέρκυρας εισέβαλε στην Κατάληψη Ελαία με το πρόσχημα του ‘καθαρισμού και της αξιοποίησης’ του θερμοκηπίου από τη Διεύθυνση Πρασίνου. Σήμερα το πρωί, συμμετέχοντες στην κατάληψη αποτρέψαμε τη συνέχιση της επέμβασης και ακολούθησε «επίσκεψη» του αντιδημάρχου Γιάννη Ρίγγα, ο οποίος προκλητικά μας έδωσε διορία πέντε ημερών για «να τα μαζέψουμε και να φύγουμε». Ο κύριος Ρίγγας, με ύφος τραμπούκου, μας δήλωσε ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε σε εμάς, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία -την οποία όπως ο ίδιος είπε υπολογίζει μόνο κάθε τέσσερα χρόνια- ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει λάβει σχετική απόφαση…

 

Η επίθεση αυτή του Δήμου στην κατάληψη Ελαία δεν είναι κατά τη γνώμη μας τυχαία, σε μια εποχή που οξύνεται η περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και επιχειρείται η φίμωση χώρων και φωνών που αντιστέκονται στη βάρβαρη καπιταλιστική επέλαση.  

 

Στα δυόμισι χρόνια της ύπαρξής της, η κατάληψη Ελαία έχει καλέσει σε πάρα πολλές απεργίες και πορείες, έχει διοργανώσει πολιτικές συζητήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, έχει δημιουργήσει αγροκολλεκτίβα για την από κοινού καλλιέργεια της γης, χαριστικό παζάρι, δωρεάν μαθήματα (ελληνικών για μετανάστες, θεάτρου, φωτογραφίας, χορού), ενώ μέχρι και οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες, τα γλέντια και τα πάρτι που έχουν γίνει στον χώρο κινούνται πάντα μακριά από την κυρίαρχη λογική της εμπορευματοποίησης και του κέρδους.

 

Στο θερμοκήπιο δε, όπου αποφάσισε ο Δήμος να παρέμβει, λειτουργεί ήδη σπορείο-φυτώριο οπωροκηπευτικών, με σκοπό τη δωρεάν διανομή φυτών και σπόρωναπό ντόπιες ποικιλίες στον δοκιμαζόμενο από την ανεργία και τη φτώχεια λαό της Κέρκυρας. Στο εγχείρημα αυτό του Σπορείου, εκτός από την Αγροκολλεκτίβα της κατάληψης, συμμετέχουν και άτομα από άλλες τοπικές συλλογικότητες. Αυτόν  λοιπόν τον χώρο επέλεξε ο Δήμος Κέρκυρας για να εγκαταστήσει φυτώριο καλλωπιστικών φυτών για τις ζαρντινιέρες του κέντρου, το οποίο κατά τα άλλα γεμίζει μέρα με τη μέρα με όλο και περισσότερους αστέγους.

 

Εμείς ως Κατάληψη Ελαία διαμηνύουμε στον Δήμο Κέρκυρας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από τον χώρο, ο κόσμος να χαλάσει, και ότι το κράτος της φτώχειας και της καταστολής θα μας βρίσκει μπροστά του σε κάθε σχέδιό του.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΙΑ


ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ


10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΕΣ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ 18:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 21:00 ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΙΑ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΑΙΑ

Ανακοίνωση της Ραδιουργίας 88FM

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑΣ 88FM

Η Ραδιουργία 88FM δημιουργήθηκε πριν από 3 χρονιά περίπου από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων για ελεύθερη έκφραση, αντι-πληροφόρηση, επικοινωνία αλλά και δημιουργία. Αυτό πήγασε μέσα από τον ολοκληρωτισμό των θεσμικών Μ.Μ.Ε., κρατικών – ιδιωτικών που έκτος από το να διαστρεβλώνουν, να λασπολογούν, να εκφοβίζουν και να προπαγανδίζουν τη θέση της εξουσίας, αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας υποταγμένης, παθητικής και άβουλης που όλες οι απαντήσεις και οι κατευθύνσεις δίνονται έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της εκάστοτε εξουσίας. Η βαθύτερη φιλοσοφία τους είναι η κατασκευή συνείδησης στα μέτρα τους έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενες όλες οι πλευρές της ζωής κάθε ανθρώπου, η πολίτικη, η κοινωνική και η προσωπική, στερώντας τελικά την διαδικασία σκέψης και επιλογής από την κοινωνία. 

Αντιστεκόμενοι σε όλο αυτόν τον πόλεμο αποφασίσαμε πριν 1,5 χρόνο να καταλάβουμε και να απελευθερώσουμε το χώρο του φοιτητικού συλλόγου στο πανεπιστήμιο Αγρίνιου. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν μόνο από την φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει πρόσβαση κανείς άλλος. Υπήρχε μόνο προεκλογικό και προπαγανδιστικό υλικό της συγκεκριμένης παράταξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξη αυτού του χώρου που υποτίθεται θα υπήρχε για την εξυπηρέτηση των προβλημάτων όλων των φοιτητών. Τα εκλογικά αποτελέσματα όμως ήταν αυτά που είχαν αποφασίσει για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου χώρου όπως και τόσων άλλων πραγμάτων που αφορούν τους φοιτητές. 

Αντίθετα λοιπόν σε όλη αυτή τη διαδικασία, και προτείνοντας την αυτοοργάνωση ως βάση λειτουργίας, συμμετοχή στη συνέλευση που είναι πάντα ανοιχτή κάθε Τετάρτη στο χώρο του σταθμού μπορεί να έχει καθένας, φοιτητής ή όχι. Έξω πάντα από ιεραρχίες, ρατσιστικές ή φασιστικές συμπεριφορές. Τα έξοδα του σταθμού καλύπτονται από την συνεισφορά όλων όσων αποτελούν τη συνέλευση της Ραδιουργίας και από συλλογικές κινήσεις. Οι εκπομπές δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα αλλά μπορεί να είναι από μουσικές, λόγου, επικοινωνίας, αντιπληροφόρησης (ενάντια στη θεσμική πληροφόρηση), δημιουργίας ή όποιου χαρακτήρα επιθυμούν οι συντελεστές τους, χωρίς να προωθούνται, όπως είπαμε παραπάνω, σεξιστικά ή ρατσιστικά σκουπίδια. Δεν χρησιμοποιούμε διαφημίσεις κανενός είδους ή ύφους μιας και αυτό έρχεται σε αντίθεση με το όλο σκεπτικό του σταθμού, που δε θέλει να είναι υπόλογος σε τίποτα πέρα από την συνέλευση του.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια έντονη κινητικότητα από πλευράς πανεπιστημιακών αρχών όσον αφορά την καταστολή του σταθμού με αστυνομικά μέσα. Στις πανεπιστημιακές αρχές δεν περιλαμβάνουμε τους φοιτητές που,  πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του εγχειρήματος. Φαίνεται λοιπόν ότι μετά την τυπική κατάργηση του ασύλου πριν λίγο καιρό κάτω από τις επιταγές των συμφερόντων και σχεδίων της άρχουσας τάξης, βρήκαν τρόπο για να καταστείλουν μια πραγματικά ελεύθερη φωνή.

Για εμάς, πέρα από το άσυλο που δεν καταργείται με νόμους μιας και είναι κοινωνική κατάκτηση, η υπεράσπιση κάθε ελεύθερης σκέψης και λόγου είναι μονόδρομος. Έτσι λοιπόν δε φοβόμαστε τις απειλές περί συλλήψεων, ποινικών κυρώσεων κτλ, μιας και πάντα λειτουργούσαμε και θα λειτουργούμε ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα, απευθυνόμενοι σε όλο τον κόσμο που είναι και ο μοναδικός παράγοντας για εμάς που θα λάβουμε υπόψη μας για τη λειτουργία του Αυτοοργανωμένου, Κοινωνικού Ραδιοφώνου ''ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ 88 FM''.

 Η συνέλευση της Ραδιουργίας 88 FM