Monthly Archives: April 2012

Το να ψηφίζεις σημαίνει να εγκαταλείπεις τη δύναμη σου

 

Αφίσα που κολλιέται στο Αγρίνιο και κείμενο που μοιράζεται.

ΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ

 ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 Για την κρίση και το ΄΄κοινοβουλευτικό πραξικοπήμα΄΄ του Παπαδήμου

 Τα τελευταία δύο χρόνια όλοι ζούμε στο πετσί μας την επέλαση της κρίσης: μειώσεις μισθών, συντάξεων, καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων, χαράτσια, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περικοπές στην υγεία, εκπαίδευση, ανεργία, άστεγοι, λουκέτα στα μικρομάγαζα, αύξηση των αυτοκτονιών, της φτώχιας. Μια πρωτοφανής επίθεση που κάθε μέρα ακούμε για αυτή από ειδικούς οικονομολόγους, πολιτικούς αλλά εμείς είμαστε οι κατάλληλοι να μιλήσουμε για αυτή. Από το 2010 την έλευση της τρόικας και του ΔΝΤ  με τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου το ζητούμενο είναι ένα., να καμφθεί  κάθε αντίσταση στην επέλαση που έχει ξεκινήσει. Σε αυτή τους  τη προσπάθεια οικονομικά και πολιτικά αφεντικά έχουν συστρατευθεί αφήνοντας στην άκρη τις μικροπολιτικές του παρελθόντος, η δημοκρατία τους ξεχειλώνετε, δημιουργούν ΄΄κοινοβουλευτικό πραξικοπήμα΄΄ και εγκαθιδρύουν τον τεχνοκράτη τραπεζίτη Παπαδήμο για να βγάλει εις πέρας τη βρώμικη δουλειά. Έτσι, το ΔΝΤ ορίζει το πως θα ζήσουμε και το κράτος με τους μπάτσους και την καταστολή περιφρουρεί αυτή την απόφαση.

 Για τον ρόλο των ΜΜΕ

Τα  μ.μ.ε. έχουν μετατραπεί σε μέσα επιβολής της κυρίαρχης προπαγάνδας διαχέοντας το φόβο. Από την αποτροπή συμμετοχής σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια ψήφισης των μνημονίων, τη συκοφάντηση κάθε αγώνα ενάντια σε αυτό το καθεστώς, μέχρι την πριμοδότηση των επιλογών των εξουσιαστών, επιβεβαιώνουν αυτό που χρόνια τώρα ξέρουμε, ότι αποτελούν το δεξί δεκανίκι του κράτους. Κινδυνολογούν συνεχώς με την απειλή της χρεοκοπίας προσπαθώντας να εκβιάσουν τη συναίνεση του κόσμου για νέα μέτρα. Και τώρα διαχέουν το φόβο του χάους από τη πρόθεση του κόσμου να γυρίσει τη πλάτη του στα δύο μεγάλα κόμματα που κυριαρχούν στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά.

 

Για τα δυο ‘’μεγάλα’’ κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η πολιτική διέρχεται και αυτή κρίση και  η εξουσία εγκαθιδρύει καθεστώς έκτατης ανάγκης επισείοντας τη πιθανότητα εκτροπής του καθεστώτος. Πασοκ και νδ διαλαλούν πως είναι οι μόνοι κατάλληλοι για να διαχειριστούν τη κρίση, διαχέουν το φόβο της ακυβερνησίας, και προσπαθούν να ψαρέψουν ψηφοφόρους  μετατοπίζοντας τη πολιτική ατζέντα από το θέμα της κρίσης στο θέμα των μεταναστών. Ζητούν την υπομονή του κοινωνικού συνόλου, την εμπιστοσύνη του σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει χάσει κάθε  νομιμοποίηση στη κοινωνική συνείδηση. Επιχειρηματολογούν για την αναγκαιότητα των μέτρων χωρίς όμως να εξηγούν γιατί αυτά δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Αποφεύγουν επιμελώς να πουν ότι απλά πρέπει να λεηλατηθεί κάθε εργασιακό κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, ότι πρέπει να παραδώσουν στα αφεντικά  ένα πεδίο εργασιακών σχέσεων που θα θυμίζει Κίνα.

 

Για το αντιμνημονιακό μπλοκ

Από την άλλη εμφανίζεται ένα αντιμνημονιακό μπλοκ με ετερόκλητα και από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες πολιτικά μορφώματα. Από την παραδοσιακή αριστερά και τη νέο-πατριωτική  αριστερά μέχρι τους αντιμνημονιακούς δεξιούς και φασίστες ακροδεξιούς, από προσωπικότητες που θέλουν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές του λαού (θεοδωράκηδες, καζάκηδες) μέχρι απόστρατους αξιωματικούς. Ένας ετερόκλητος συρφετός που  καλεί το έθνος να συσπειρωθεί απέναντι στο νέο-παλιό εχθρό της Γερμανίας και της Μέρκελ, που μιλάει για τη νέα κατοχή της χώρας. Κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική αριστερά  έχει εγκλωβιστεί σε μια επικίνδυνη επιχειρηματολογία με ξεκάθαρα πατριωτικές αναφορές, τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα τα ταξικά χαρακτηριστικά αυτής της επίθεσης, θέλοντας και αυτή με τη σειρά της να ψαρέψει από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Για τους μαχαιροβγάλτες νεοναζί της χρυσής αυγής. Καμία ανοχή.. 

Αυτά τα δύο χρόνια η ακροδεξιά οργάνωση χρυσή αυγή βρίσκει πάτημα στις ιδιαίτερα οξυμένες κοινωνικές συνθήκες, την απογοήτευση και το θυμό του κόσμου  για να διοχετεύσει το μισάνθρωπο ρατσιστικό λόγο της. Ως νοσταλγοί του Χίτλερ και του φασισμού αναπολούν τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού έθνους και στρέφονται εχθρικά ενάντια σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αγωνιζόμενους ανθρώπους.  Προσπαθούν να παρουσιαστούν όσο πιο προσιτοί γίνεται, ως προστάτες των φτωχών και καταπιεσμένων κρύβοντας επιμελώς τα σκοτεινά σημεία της οργάνωσής τους. Όπως για παράδειγμα τα πογκρόμ με μαχαιρώματα εναντίων μεταναστών, αγωνιζόμενων συντρόφων, τις διασυνδέσεις τους με την αστυνομία αλλά και τη μαφία της νύχτας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  πρώην υποψήφιος Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος και βρίσκεται προφυλακισμένος για διπλή δολοφονία κατόπιν συμβολαίου θανάτου.

 Mέσα σε αυτή την περίοδο γενικευμένης κρίσης που ζούμε οι κοινωνικές αντιθέσεις έχουν οξυνθεί. Τώρα είναι που διαφαίνονται πιο ξεκάθαρα οι σχέσεις μεταξύ εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου, αφεντικού και σκλάβου. Έχει γίνει πια ξεκάθαρος στα μάτια όλων ο ρόλος του κράτους, των κομμάτων, των τραπεζών, της καταστολής, των αφεντικών.

Έτσι, σήμερα αφού βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσης

μας έχουν μείνει δύο επιλογές.

Η μία επιλογή είναι να πάμε να ψηφίσουμε έχοντας την ψευδαίσθηση της πολιτικής δράσης. Να εναποθέσουμε δήθεν τις ελπίδες μας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε κάποιο κόμμα είτε μεγάλο είτε μικρό. Με αυτό τον τρόπο θα συνεισφέρουμε στην  συντήρηση όλου αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης καταπίεσης και καταστολής, εξουσιοδοτώντας τρίτους να αποφασίζουν για εμας. Επιπλέον, θα συναινέσουμε στη διαιώνιση του συστήματος κοινωνικής εξαθλίωσης και υποτίμησης των ζωών μας. Για να καταλάβουμε τα όρια της εξαθλίωσης και να πάρουμε μια γεύση ας κοιτάξουμε τις συνθήκες  που ζουν μετανάστες και άστεγοι.

 

Η άλλη επιλογή είναι να  πάρουμε τις ζωές μας  στα χέρια μας. Να μην αφήσουμε χώρο για κανένα κομματόσκυλο. Να μην κρυφτούμε πίσω από τον πατριωτισμό και το δήθεν εθνικό συμφέρον.

Να οργανωθούμε συλλογικά μέσω από αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς αγώνες  στις πλατείες, στις συνελεύσεις γειτονιάς , στα σωματεία βάσης, στις επιτροπές κατοίκων.

Να δημιουργήσουμε κοινωνικές δομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Να συνεχίσουμε με μαζικές απεργίες, συγκρούσεις και απαλλοτριώσεις, μαζικές αρνήσεις πληρωμών σε ΔΕΗ ,δάνεια και χαράτσια.


Ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα τις καταλήψεις

Οι καταλήψεις ως απελευθερωτικά εγχειρήματα και οι προσπάθειες καταστολής τους

 Από την εκπομπή Radio_Active zone τη Δευτέρα 23/04 στις 18.00

 

στο αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο ραδιουργία fm

Πανό αλληλεγγύης στις καταλήψεις ΒΟΞ και Βαλτετσίου 60

 

Aκολουθεί κείμενο από την κατάληψη Βοξ

 

Σήμερα, 20 Απρίλη, στις 6 πμ, πλήθος κατασταλτικών δυνάμεων με τρεις εισαγγελείς απέκλεισαν όλη την περιοχή των Εξαρχείων, ξυπνώντας μνήμες της εγκαθίδρυσης της Χούντας το ’67. Υλοποιώντας άμεσα και για πρώτη φορά την εντολή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Τέντε και με την αγαστή συνεργασία της εισαγγελέως Ράϊκου προχώρησαν στη σφράγιση του Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ, χρησιμοποιώντας το πιλοτικά για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα καταστολής των καταλήψεων και των ανοικτών κοινωνικών χώρων όπου λειτουργούν αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, αλλά και ευρύτερων αγώνων που χρησιμοποιούν την κατάληψη ως μέσο αγώνα. Το ΒΟΞ ήταν η αρχή.

 Μετά από εισαγγελικούς εκβιασμούς η Διοίκηση του ΙΚΑ προέβει σε μήνυση κατά του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ προσφέροντας έτσι και τυπικά τη νομιμοποίηση της ήδη προαποφασισμένης εκκένωσης. Ήδη το εγχείρημα αυτό στοχοποιήθηκε όπως και άλλες καταλήψεις στο πρόσφατο παρελθόν  με αφορμή επερωτήσεις μνημονιακών και μη βουλευτών αλλά πάντα πρόθυμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη «διατήρηση του νόμου και της τάξης».

 Όσον αφορά την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που συνεπικουρούν πάντα τις κατασταλτικές επιθέσεις, θριαμβολογώντας με απευθείας συνδέσεις, στήνοντας το γνωστό μιντιακό υπερθέαμα και εκτοξεύοντας τόνους λάσπης, εμείς δεν έχουμε την υποχρέωση να απαντήσουμε στο παραλήρημά τους.

 Είναι προφανές ότι στόχος τους είναι η καταστολή όλων των κοινωνικών-πολιτικών εγχειρημάτων που θέτουν στο επίκεντρο του λόγου και της δράσης τους τον αντιιεραρχικό, αυτοοργανωμένο, αντικαθεστωτικό αγώνα, ειδικά σήμερα που τέτοια εγχειρήματα μέσα σε συνθήκες ολοκληρωτισμού  αποτελούν κομμάτι ενός δικτύου πολύμορφων κοινωνικών αντιστάσεων. Στα πλαίσια αυτά, στις αρχές του 2012, άτομα από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο καταλάβαμε το ΒΟΞ με στόχο τη μετατροπή του σε ανοιχτό κοινωνικό κέντρο.

 Η πρωτοφανής αυτή κατασταλτική επιχείρηση δε θα μείνει αναπάντητη.

 Ως πρώτη κίνηση, καλούμε το Σάββατο στις 6 μμ σε συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, όπου θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη συναυλία του Κοινωνικού Κέντρου ΒΟΞ.

 Το ΒΟΞ ή θα είναι κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ή  δε θα είναι τίποτα

 Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

 Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη 

 

 

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ

 

Εκδήλωση – Παρουσίαση του τ.13 του έντυπου δρόμου Παροξυσμός



Τρίτη 17 Απριλίου ώρα 8:00μμ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του 13ου τεύχους του έντυπου δρόμου Παροξυσμός

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «Είμαστε Όλοι Μετανάστες»: Θέσεις για το ρατσισμό και το μεταναστευτικό ζήτημα

 

Μετά την συζήτηση θα ακολουθήσει αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο

Στην Κατάληψη Apertus

(Καλυβίων 70 -Περιοχή Δικαστηρίων)