Monthly Archives: April 2013

Η 1η Μάη είναι Απεργία και όχι αργία

… Τότε

Πρωτομαγιά του 1886, οι απεργίες για το 8ωρο συντάρασσαν τη πόλη του Σικάγο των Η.Π.Α. Τους μήνες πριν τη 1η Μάη χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στον αγώνα για τη μείωση του ωραρίου. Ειδικευμένοι & ανειδίκευτοι άντρες & γυναίκες , λευκοί & σκουρόχρωμοι, ντόπιοι & μετανάστες ενώθηκαν για ένα κοινό αγώνα. Η αστυνομική βία & καταστολή που ακολούθησε ήταν αναμενόμενη. Σχεδόν σε κάθε ομιλία, σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε συνέλευση που ακολούθησε έβρισκε τους αγωνιστές-απεργούς πιο συσπειρωμένους & αποφασισμένους με αποτέλεσμα η κρατική καταστολή να γίνεται πιο άγρια. Ύστερα από μια σειρά προβοκατόρικων ενεργειών από τη μεριά του κράτους δόθηκε το έναυσμα για ένα ανελέητο κυνήγι των απεργών. Το πογκρόμ που ακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα τις εκατοντάδες συλλήψεις απεργών & αλληλέγγυων ενώ επιθέσεις δέχθηκαν οι χώροι συνεδριάσεων που χρησιμοποιούσαν οι απεργοί, τα γραφεία των ενώσεων, ακόμη & τα σπίτια των απεργών.

… Τώρα

Άνοιξη του 2013 στην Ελλάδα της καπιταλιστικής κρίσης & της εξαθλίωσης, η 1η Μάη μοιάζει περισσότερο με μια μέρα αργίας & ξεκούρασης παρά με μια μέρα απεργίας, αγώνα & εναντίωσης στις προσταγές του κράτους & του κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά έγινε Διεθνής Μέρα των εργαζομένων για να  θυμίζει αυτούς που έπεσαν στον αγώνα για τη προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, για την αξιοπρέπεια & την ελευθερία. Μια αξιοπρέπεια, μια ελευθερία που βάλλεται μέρα με τη μέρα ολοένα & περισσότερο από τα χαράτσια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τα μνημόνια, τα χρέη, τις αυτοκτονίες, τη καταστολή…..

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία & όχι αργία…

Αντιφασιστική/αντικατασταλτική πορεία στη πόλη μας

poreia april 13

Διαβάστε το κείμενο της κατάληψης σε μορφή pdf

Μετά τη πορεία θα ακολουθήσει live οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο της κατάληψης για την αποκατάσταση των υλικών φθορών που υπέστει ο χώρος

Ακολουθεί αφίσα-κάλεσμα για τη πορεία από το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι:

APERTUS

Οι καταλήψεις είναι κομμάτι των κοινωνικών ταξικών αντιστάσεων

Αργά το βράδυ προς ξημερώματα της 21ης Απριλίου κάποιοι νοσταλγοί και ιδεολογικοί απόγονοι του χουντικού συρφετού πραγματοποίησαν επίθεση στο χώρο της κατάληψης Apertus στο Αγρίνιο. Προξένησαν φθορές στην εξωτερική και στην εσωτερική πόρτα του χώρου και συνέχισαν τους τραμπουκισμούς τους σε μικρή παρέα νεολαίων στη πλατεία Δημάδη όπου πέταξαν και φειγ βολάν υμνώντας την 21η Απριλίου.

Οι απόγονοι των ντόπιων ταγματασφαλιτών συνεχίζουν τις πρακτικές των προγόνων τους με το να κυνηγούν, να στοχοποιούν και να επιτίθενται σε ανθρώπους και χώρους που προασπίζονται την ελευθερία σε μια εποχή ολοκληρωτισμού.

Οι επιθέσεις που έχει δεχθεί ο χώρος της κατάληψης το τελευταίο χρόνο από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς (μηνύσεις, επιθέσεις φασιστών) αποσκοπεί στην ποινικοποίηση και τρομοκράτηση ενός ολόκληρου κομματιού κόσμου που αγωνίζεται. Του κόσμου αυτού που κατεβαίνει στο δρόμο και στις απεργίες αντιδρώντας έτσι στα μνημόνια και στη ντόπια και ξένη τρόικα, του κόσμου που βρίσκεται απέναντι στα ντόπια και ξένα αφεντικά που με αφορμή τη κρίση έχουν στήσει γλέντι πάνω στο πτώμα του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας. Του κόσμου που αντιστέκεται στον φασισμό και στο ρατσισμό και στέκεται αλληλέγγυος στους μετανάστες, που αντιδρά στο σύγχρονό ολοκληρωτικό καθεστώς με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και τα πογκρόμ κατά των οροθετικών, των τοξικοεξαρτημένων και των αστέγων. Του κόσμου που διεκδικεί τη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία) για όλους και αγωνίζεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Τα χτυπήματα τους ούτε μας τρομάζουν ούτε μας τρομοκρατούν.
Μας οπλίζουν με περισσότερη ορμή για αγώνα

Υ.Γ. Φαίνεται ότι η τοπική οργάνωση της χρυσής αυγής μετά το φιάσκο της μεγάλης συγκέντρωσης που ήθελε να πραγματοποιήσει στη πόλη του Αγρινίου στις 14 Απρίλη  αλλά δε κατάφερε μετά τη γενική κατακραυγή της Αγρινιώτικης κοινωνίας, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανυψώσει το ηθικό των μικρόψυχων οπαδών της διοργανώνοντας (με την στήριξη & ενίσχυση από το γνωστό περιφερόμενο θίασο της χ.α από άλλους νομούς και τις πλάτες της αστυνομίας) επιθέσεις σε πόρτες αυτοδιαχειριζόμενων χώρων (όταν μάλιστα αυτοί είναι κλειστοί & χωρίς κόσμο) και εφόδους σε άδειες πλατείες.

Κατάληψη Apertus
21/04/13
Αγρίνιο
315626_10200971493991713_393128513_n

Ανακοίνωση-ενημέρωση για τις 14 Απρίλη

Στις 11 Απρίλη 2013 η παρακρατική χρυσή αυγή ανακοινώνει μέσα από το σάιτ της Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και όμορες τοπικές ηλεκτρονικές σελίδες, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγρινίου για την Κυριακή 14 Απρίλη 2013.

Τη Μεγάλη Παρασκευή 14 Απρίλη του 1944, ναζί και γερμανοτσολιάδες προέβηκαν  σε αντίποινα (για την ανατίναξη πολεμικού εξοπλισμού των δυνάμεων κατοχής με προορισμό το Αγρίνιο) με την εκτέλεση 117 αγωνιστών στις φυλακές στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και σε 3 απαγχονισμούς, των αγωνιστών Σούλου, Σαλάκου, και Αναστασιάδη στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.

Το θράσος των νεοναζιστών γέμισε οργή πλήθος κόσμου στο Αγρίνιο. Πολυάριθμες οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν και καταδίκαζαν τη πρόθεση των σύγχρονων γκέμπελς. Από το παράρτημα Αγρινίου αγωνιστών της εθνικής αντίστασης  και του δημοκρατικού στρατού ελλάδας,  σωματεία εργαζομένων όπως το σωματείο νοσοκομειακων, ιδιωτικων υπαλληλων,  ο εμπορικός σύλλογος, το εργατικό κέντρο αλλά και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής και κοινοβουλευτικής αριστεράς. Βέβαια κάποιοι σύρθηκαν στο να εκδώσουν ανακοινώσεις καταδίκης της Χ.Α. όπως πχ οι σοσιαλ-φασίστες του τοπικού ΠΑΣΟΚ -συνυπεύθυνοι όχι απλά για τη συστημική προώθηση των φασιστών αλλά και για τη συνολική κατάσταση εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει στην κοινωνία. Το υποκριτικό των ανακοινώσεων αυτών φαίνεται από το ότι δεν είχαν την παραμικρή δράση ή συμμετοχή σε άλλες δράσεις, στο δρόμο. Για να φτάσουν στο σημείο να τους εμπαίζει ακόμα και ο φασιστάκος του αγρινιοπρες ότι καλούν τον κόσμο να απαξιώσει τους φασίστες μένοντας σπίτι του και μην πλαισιώνοντας την εκδήλωσή τους.

Θα αναφερθούμε στην παρουσία κάποιων αντιφασιστών συντρόφων στο δημοτικό συμβούλιο την παρασκευή 12-4 και στην κοροϊδία του δημάρχου Μοσχολιού (που το χει ξανακάνει) όταν δεσμεύτηκε ενώπιων όλων περί απόφασης του Δ.Σ. καταδίκης της Χ.Α. πράγμα που ποτέ δεν έγινε με τη δικαιολογία ότι αναβλήθηκε η εκδήλωση τους. Να αναφέρουμε εδώ ότι οι αντιφασίστες δεν παραβρέθηκαν στο χώρο για να ασκήσουν πίεση ή κάτι τέτοιο αλλά για να ενημερωθούν για τις διαθέσεις του Δ.Σ και για να κάνουν ξεκάθαρο πως όσοι στηρίζουν τους φασίστες θα αντιμετωπίζονται ως φασίστες. Ερώτηση για το θέμα έκανε δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ που χαρακτήρισε τη Χ.Α. συμμορία.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί η εμμονή πολλών στο συμβολισμό της ημέρας, λες και το ζήτημα είναι η ημέρα και όχι αυτή καθ αυτή η θέληση των φασιστών να πατήσουν πόδι στο Αγρίνιο. Γνωστές οι κωλοτούμπες της πολιτικής πλέμπας και βαθιά εμπεδωμένη η αναξιοπιστία τους. Καποιο φαινεται πως θα άνοιγαν με ευχαρίστηση την πόρτα της πόλης στους φασίστες αν δεν έρχονταν αντιμέτωποι με το πολιτικό κόστος και τα δημοκρατικοφανή προσχήματα που εμπορεύονται στο βούρκο της πολιτικής. Και αυτόν τον εκβιασμό τους τον θέτει κάθε φορά, πρώτα και κύρια το ευρύ αντιφασιστικό κίνημα της πόλης το οποίο επαγρυπνεί. Αυτοί και αυτές δηλαδή που σε κάθε παρουσία του ¨νόμιμου κώματος¨ στην πόλη απαντούν με το μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν οι θιασώτες του μίσους, της βίας και της δύναμης.

Το Σάββατο 13 Απρίλη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις καταλήψεις στην κεντρική πλατεία της πόλης και με τη συμμετοχή 40-50 αλληλέγγυων, με αφορμή τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις τόσο για το Αυτοοργανωμένο κοινωνικό ραδιόφωνο ραδιουργία 87,7fm, όσο και για την κατάληψη Apertus, στο Αγρίνιο.

Την Κυριακή 14 Απρίλη παρέες αντιφασιστών συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην κεντρική πλατεία από τις 11 και για δυο περίπου ώρες.

Ούτε 14 Απρίλη , ούτε τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.
Ούτε στο Αγρίνιο , ούτε πουθενά.

Αντιφασίστες/τριες από Αγρίνιο
15/04/13

Παρασκευές με bar/καφενείο & προβολές

Στα πλαίσια του καθιερωμένου αυτο-οργανωμένου bar/καφενείου της κατάληψης, σήμερα Παρασκευή 12/04, θα πραγματοποιηθεί προβολή/αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους. Ο χώρος του ελεύθερου κοινωνικού χώρου της κατάληψης Apertus θα είναι ανοιχτός για το καφενείο από τις 19.00 ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν στις 20.30

Αναδημοσίευση έκτακτης ανακοίνωσης

Το Athens Indymedia και οι Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης βρίσκονται υπό καταστολή.

Όλοι όσοι διαχειριζόμαστε, δημοσιεύουμε ή χρησιμοποιούμε τα παραπάνω μέσα αλλά και όσοι αισθανόμαστε αλληλέγγυοι στο δικαίωμα στην αδιαμεσολάβητη  έκφραση ήρθε η ώρα να οργανωθούμε και να δράσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα.

Ως προς αυτό, καλούμε σε συγκέντρωση στον φυσικό χώρο των εγχειρημάτων, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στην κεντρική πλατεία, έξω από το εστιατόριο, αύριο, Παρασκευή 12/04, στις 13:00. Στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης έρχεστε από τις πύλες επί της Κατεχάκη και της Κοκκινοπούλου, καθώς και με τα λεωφορεία 608 και 230 (8η στάση Ζωγράφου) μέσω της πύλης Ζωγράφου.

Συγκέντρωση για τις καταλήψεις & για τους αυτο-οργανωμένους χώρους & εγχειρήματα

KATALHPSEIS.TELIKO

Το Σάββατο, 13/04, στις 12.00μμ θα πραγματοποιηθεί στη πλατεία Δημοκρατίας συγκέντρωση αντιπληροφόρησης & αλληλεγγύης στις καταλήψεις & στους αυτο-οργανωμένους χώρους & εγχειρήματα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ & ΤΩΝ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ/ΧΩΡΩΝ

Το κράτος και το κεφάλαιο συνεχίζουν να εξαπολύουν μια δριμεία επίθεση προς το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Αποδέκτες αυτής της λυσσαλέας επίθεσης είναι οι εργάτες, οι απεργοί, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες καθώς και όσοι επιλέγουν να αντισταθούν στα σχέδια της εξουσίας που υποβαθμίζουν συνέχεια τις ζωές μας και αγωνίζονται ενάντια σε αυτά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καταστολής και μηδενικής ανοχής σε ότι δε συμπλέει με τις κυβερνητικές προσταγές,  οι καταλήψεις, οι αυτό-οργανωμένοι χώροι και εγχειρήματα μπαίνουν στο στόχαστρο του κράτους, βαφτίζονται «εστίες ανομίας» και δέχονται συνεχόμενες και συντονισμένες επιθέσεις τόσο από τα όργανα του κράτους όσο και από τα παρακρατικά δεκανίκια του. Τα παραδείγματα είναι πολλά:Villa Amalias, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, στούντιο του 98 FM, κατάληψη πατησίων & σκαραμαγκά, κατάληψη Λέλας Καραγιάννη, Xanadu,  Θερσίτης & άλλα πολλά.

Η κατάσταση δε διαφέρει ούτε στο Αγρίνιο. Στις 11/07/12 η κατάληψη Apertus δέχεται θρασύδειλη επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό από παρακρατικά φασιστοειδή και ενώ ήταν κλειστή. Ακόμη, πριν από ένα περίπου μήνα η τοπική αστυνομία ύστερα από μηνυτήρια καταγγελία της εθνικής οδοποιίας (ιδιοκτήτριας εταιρίας του κτιρίου) κατά αγνώστων με κατηγορία το πταίσμα της αυτοδικίας (κατάληψη δημόσιου χώρου) καλεί τέσσερα άτομα για προκαταρτική εξέταση με σκοπό τη προσωποποίηση της κατηγορίας ύστερα από υπόδειξή του μπάτσου Μαργώνη Ευάγγελου. Το «παράπτωμα» των ατόμων αυτών ήταν το ότι παραβρέθηκαν σε εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν σε άλλη μια «εστία ανομίας», αυτή του ελεύθερου κοινωνικού χώρου της κατάληψης Apertus.

Επίσης μηνυτήρια καταγγελία κατά αγνώστων έγινε και κατά ενός άλλου αυτό-οργανωμένου εγχειρήματος που δρα και λειτουργεί στη πόλη μας, αυτό της Ραδιουργίας FM. Αυτή τη φορά ήταν το ε.σ.ρ που υπέβαλλε τη μήνυση με απώτερο σκοπό τη φίμωση και τη καταστολή του ραδιοφωνικού αυτού εγχειρήματος. ( την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των ραδιοφόνων στη πόλη μας στερούνται άδειας λειτουργίας).

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει η μήνυση από την ιδιοκτήτρια εταιρία, όλως τυχαίως συμπίπτει με την έναρξη της επίθεσης του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους στις καταλήψεις. Η προσπάθεια των μπάτσων να προσωποποιήσουν σε τέσσερις συμπολίτες μας τη κατηγορία της κατάληψης, αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας ποινικοποίησης και περιθωριοποίησης ενός πολιτικού χώρου.

Οι καταλήψεις και οι αυτό-οργανωμένοι χώροι αποτελούν αγκάθι στα σχέδια της εξουσίας και για αυτό είναι στο στόχαστρο της καταστολής. Αυτό όμως που δεν μπορεί να κατασταλεί είναι οι διαδικασίες αγώνα και οι σχέσεις των αγωνιζόμενων ανθρώπων που έχουν οικοδομηθεί με τα χρόνια. Σήμερα λοιπόν που στο στόχαστρο μπαίνει όποιος τολμά και αντιδρά στη βαρβαρότητα η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και η αξιοπρέπεια αποτελούν την απάντηση μας στα όποια σχέδια της εξουσίας.

Υ.Γ: Πριν λίγο καιρό ο ελληναράς φασίστας & βουλευτής της χ.α μπαρμπαρούσης κατέθεσε επερώτηση στη βουλή σχετικά με τη κατάληψη Apertus ζητώντας μάλιστα την άμεση εκκένωση της. Μια επερώτηση απόλυτα εγκλιματισμένη με τη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι αυτο-οργανωμένοι χώροι από κράτος & παρακράτος.