Monthly Archives: February 2014

Το τρέχον δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης της Ραδιουργίας FM

banner antipliroforisis1

Ακούστε το (τρέχον) δελτίο της Ζώνης Αντιπληροφόρησης της Ραδιουργίας καθημερινά  στις 12.00 & στις 20.00 από τη συχνότητα των 87,7 FM  ή διαβάστε το σε μορφή pdf

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ερείπια» (Ruins)

ruins

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ερείπια» (Ruins)

Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης

Παρασκευή  21/02 ώρα 20:30

Ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση της δίωξης των οροθετικών γυναικών οποία  μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών».  Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

 

Για τη συζήτηση για τα ψηφιακά δικαιώματα

 

Μια σύνοψη – ενημέρωση απο τον εισηγητή της εκδήλωσης για τις ψηφιακές ελευθερίες μας:

Την Τρίτη που μας πέρασε έγινε στην Apertus ενημέρωση-συζήτηση για τα ψηφιακά δικαιώματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Ψηφιακές μας Ελευθερίες.

Στη συζήτηση έγινε προσπάθεια να τεθεί ένα πλαίσιο για το τι είναι οι ψηφιακές ελευθερίες και πώς εκφράζονται στους διαφορετικούς τομείς της ψηφιακής μας ζωής. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε την παγκόσμια πορεία των τελευταίων χρόνων για:

  • τον τρόπο διανομής των δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε πνευματικό έργο
  • το ελεύθερο λογισμικό ως αντίπαλο δέος του καθιερωμένου ιδιόκτητου λογισμικού
  • τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και
  • τον περιορισμό της πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω της μετάλλαξής του σε δίκτυο "δύο ταχυτήτων"

Φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον για αυτές τις πτυχές της ελευθερίας και ήταν κοινή η διαπίστωση πως, λόγω του μεγάλου εύρους των θεμάτων που συζητήθηκαν, καλό θα ήταν να γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις στις οποίες να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες και σε περισσότερο πρακτικά ζητήματα για τα θέματα αυτά. Έτσι, σε κάποια μελλοντική συνάντηση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πιο διεξοδικά για τα πνευματικά δικαιώματα, ή ακόμα και να διοργανώσουμε ένα Bring-Your-Laptop Linux Fest, δηλαδή ένα εργαστήριο παρουσίασης και εγκατάστασης του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος Linux.

 

11η Φεβρουαρίου – Ημέρα Δράσης για τις Ψηφιακές μας Ελευθερίες

AgrinioWEB

Το τίμημα για την ελευθερία
είναι η αιώνια επαγρύπνιση.
Thomas Jefferson

Αυτή την Τρίτη, στις 19:30, στην Apertus.

 

Στις 11 Γενάρη του 2013 το παγκόσμιο κίνημα για τις ψηφιακές ελευθερίες θρηνεί τον πρώτο του νεκρό. Κυνηγημένος ανηλεώς από το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για τον πολιτικό του ακτιβισμό και τις ιδέες του ο Aaron Swartz δίνει τέλος στη ζωή του. Ο Aaron πίστευε σε έναν κόσμο ίσης και ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση και πάλεψε μέχρι τέλους γι’ αυτό. Με τα λόγια του : “(ο)ι πληροφορίες είναι δύναμη. Αλλά όπως με κάθε δύναμη, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να την κρατήσουν για τον εαυτό τους. Το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια αιώνων σε βιβλία και περιοδικά, όλο και περισσότερο ψηφιοποιείται, για να κλειδωθεί από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες […] Δεν αποτελεί δικαιοσύνη το να υπακούς σε άδικους νόμους. Ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά και, στη μεγάλη παράδοση της πολιτικής ανυπακοής, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την κλοπή από ιδιώτες της δημόσιας κουλτούρας μας”.

Λίγους μήνες αργότερα ο Edward Snowden, ένας μισθωμένος εργαζόμενος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), αποφασίζει ότι δεν πρέπει να ζήσουμε σε έναν διάφανο κόσμο χωρίς μυστικά, έναν κόσμο καθολικής επιτήρησης. Προβαίνει έτσι με αυτοθυσία σε μια πράξη ύψιστης πολιτικής ανυπακοής, διαρρέοντας απόρρητα έγγραφα της NSA στον παγκόσμιο Τύπο, από τα οποία προκύπτει ως αναμφισβήτητο γεγονός η επιτήρηση όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεφωνία, διαδίκτυο) περισσότερου από ένα δις ανθρώπων. Με τις πράξεις του αυτές ο Snowden μας αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο μηχανισμό επιτήρησης που φτιάχτηκε ποτέ, γιατί, όπως ο ίδιος δηλώνει, “δεν επιθυμώ να ζήσω σε έναν κόσμο, όπου ό,τι λέω και κάνω καταγράφεται. Αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο δεν επιθυμώ να υποστηρίξω ή στο οποίο να υπακούσω”.

Οι ψηφιακές μας ελευθερίες βρίσκονται σήμερα σε οπισθοχώρηση και διαρκή απειλή. Η 11η Φλεβάρη έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα δράσης για να αντιπαλέψουμε για τις ελευθερίες αυτές. Με αφορμή το παγκόσμιο κάλεσμα σε δράση ομάδες και συλλογικότητες διοργανώνουν εκδηλώσεις για τις ψηφιακές ελευθερίες. Η 11η Φλεβάρη να γίνει μία ημέρα που συντονιζόμαστε και στην Ελλάδα για την ελευθερία στον ψηφιακό κόσμο.

Εκδηλώσεις :

Αθήνα, Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή), ώρα 19:00
Θεσσαλονίκη, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία), ώρα 19:00
Ιωάννινα, Μπαρ “Θυμωμένο Πορτραίτο” (Καποδιστρίου 20), ώρα 18:30
Πάτρα, P-Space (Ελασσόνος 22Α), ώρα 20:00
Αγρίνιο, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Apertus, (Καλυβίων 70 – περιοχή Δικαστηρίων), ώρα 19:30

(κείμενο και banner από DLN)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=K478ifiVtEA[/youtube]

Απο τη χτεσινή (05/02/14) συγκέντρωση/μικροφωνική

1798810_1417850818454303_471059653_n

 

Χθες, Τετάρτη 05/02/14 το απόγευμα στη πλατεία Δημάδη πραγματοποιήθηκε καλεσμένη συγκέντρωση – μικροφωνική από τη κατάληψη σχετικά με τους 17 συλληφθέντες στο Μεσολόγγι μετά από εισβολή της αστυνομίας στο κοινωνικό στέκι «Αποθήκη» το πρωί της Κυριακής 02/02/2014. Μια επιχείρηση που αποτελεί κομμάτι της νέας κατασταλτικής μεθόδευσης που υλοποιείται τις τελευταίες μέρες από την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατική (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) με δεκάδες εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις ατόμων.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν περίπου 40 με 50 άτομα, ενώ υπήρχε μικροφωνική με ηχογραφημένο κείμενο της κατάληψης για τα γεγονότα, πάγκος με έντυπο υλικό και αναρτημένα πανό. Στο τέλος της συγκέντρωσης φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στην κρατική τρομoκρατία.

Σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε δίκη των συλληφθέντων όπου κρίθηκαν αθώοι. Στη συγκέντρωση που είχε καλεστεί από την Αυτόνομη Κίνηση Βαλβείου παραβρέθηκαν γύρω στα 30 άτομα.

  ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Συγκέντρωση/μικροφωνική για τις συλλήψεις στο Μεσολόγγι

sugkentrwsi 05-02-14

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στο Μεσολόγγι, ενώ πραγματοποιούνταν συνέλευση στο Κοινωνικό Στέκι «Αποθήκη» δυνάμεις της αστυνομίας εμφανίστηκαν στο προαύλιο χώρο, χωρίς παρουσία εισαγγελέα, προκαλώντας τους παρευρισκομένους, οι οποίοι μη απαντώντας στις προκλήσεις, έκλεισαν την πόρτα του στεκιού ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο του ραδιοφωνικού σταθμού που έχει παραχωρήσει τον χώρο. Ακολούθως, αφού ήρθε εισαγγελέας, προσήχθησαν 17 άτομα για να ερευνηθεί ο χώρος. Αφορμή στάθηκε η κίνηση ατόμων να αναρτήσουν πανό στην αυλή της πρώην κατάληψης της Βαλβείου Βιβλιοθήκης (που έχει εκκενωθεί από το περασμένο Αύγουστο) ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν. Αυτή την στιγμή 17 άτομα κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, οπλοκατοχή και παραβίαση σφραγίδων. Να σημειώσουμε πως η κατηγορία της οπλοκατοχής προέκυψε από άδεια μπουκάλια μπύρας, κοντάρια σημαιών, ένα γεωργικό εργαλείο καθώς και δυο ξεχασμένα προ μηνών φυσίγγια κυνηγητικού όπλου, που βρέθηκαν στο χώρο της αποθήκης.

Η πρωτοφανής και εκδικητική κίνηση από την πλευρά της Α.Δ Αιτωλίας στο Μεσολόγγι απέναντι σε αγωνιζόμενους ανθρώπους δεν είναι τυχαία, ούτε αποκομμένη από το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί αυτήν την στιγμή στον ελλαδικό χώρο. Αποτελεί κομμάτι μιας νέας κατασταλτικής μεθόδευσης που υλοποιείται τις τελευταίες μέρες από την ασφάλεια και την αντιτρομοκρατική (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) με δεκάδες εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις ατόμων. Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε πρόκειται να χάψουμε το παραμύθι τους. Αυτή η «αντι»-τρομοκρατική σταυροφορία και το κυνήγι μαγισσών που εξελίσσεται στοχεύει από τη μία στον έλεγχο και στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και των αγωνιζόμενων ανθρώπων και από την άλλη στον εκφοβισμό και παραδειγματισμό ολόκληρης της κοινωνίας. «Μη κουνιέστε, μην μιλάτε, καθίστε στα αυγά σας» προστάζουν οι κρατικοί αξιωματούχοι με επίσημους αρωγούς τα όρνεα της δημοσιογραφίας και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, διαδηλώσεις διαλύονται βίαια, άνθρωποι ξυλοκοπούνται, βασανίζονται και προφυλακίζονται, απεργοί επιστρατεύονται, συνδικαλιστικοί αγώνες ποινικοποιούνται σε συνδυασμό πάντα με την καθολική υποτίμηση της ζωής ντόπιων και μεταναστών.

Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από ένα πλατύ μαζικό μέτωπο που θα χωρά κάθε αγωνιζόμενο κοινωνικό κομμάτι που μάχεται ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για ένα κόσμο ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 17 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΔΗ ΩΡΑ 18:30

ΔΙΚΗ 6/02
Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου

 

Κατάληψη APERTUS

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

ΥΓ: Ως κατάληψη apertus δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επικληθούμε την αστική νομιμότητα και την αστική δικαιοσύνη, διότι το δίκιο μας ταυτίζεται με το δίκιο των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που διεξάγονται παντού. Οι επίδοξοι εισβολείς να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: θα μας βρουν μπροστά τους αποφασισμένους και ανυποχώρητους με όπλα μας την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα