Monthly Archives: January 2015

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Δικαστικό Μέγαρο

10944901_1408160776149628_1479035987_n

 

Το πρωί της 6ης Δεκέμβρη και μετά από μαθητική – φοιτητική πορεία στο κέντρο του Αγρίνιου, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν απρόκλητα σε συγκεντρωμένους έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι/ες έκαναν ότι τους αναλογούσε για να αμυνθούν στην επίθεση των μπάτσων. Οι μπάτσοι από την μεριά τους συνέχιζαν την επίθεση. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις συλλήψεις με τις κατηγορίες να αφορούν πλημμελήματα.

Στήνουμε οδοφράγματα απέναντι στην κρατική καταστολή ενώνοντας την φωνή και την δράση μας με όλο τον κόσμο του αγώνα.
Αλληλεγγύη στους 3 διωκόμενους συντρόφους

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη Δίκη των συλληφθέντων στις 6/12/2014

29 Γενάρη / ώρα 9:00

Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου

 

Προβολή και καφενείο στη κατάληψη

its a free world

Παρασκευή 30/01, ώρα: 20:00

ΠΡΟΒΟΛΗ: It’ s A Free World…

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς (Διάρκεια: 93')

& αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο – Bar

Δύο γυναίκες αποφασίζουν να γίνουν τα αφεντικά του εαυτού τους. Στήνουν ένα γραφείο ανεύρεσης εργασίας για μετανάστες εργάτες. Εκεί οι μετανάστες  είναι αόρατοι και η εργασία είναι φτηνή. Άλλη μια περιοχή σκλαβιάς του καπιταλιστικού κόσμου. Η αόρατη εκμετάλλευση των εργατών μεταναστών και μεταναστριών βρίσκεται σε κάθε πτυχή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

 

Ανακατάληψη της Αντιβίωσης στα Ιωάννινα!

afisaantiviosi

18 ΓΕΝΑΡΗ 2015 – ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ

 

Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γη για προσωπικό όφελος και κέρδος και όχι για τη συλλογική κάλυψη αναγκών, παίρνει μορφή η έννοια της ιδιοκτησίας, η οποία στη συνέχεια, εκτός από τη γη επεκτείνεται σε αγαθά, κτίρια, μέσα παραγωγής, ζώα, ακόμα και ανθρώπους. Οριοθετείται με νοητά ή υπαρκτά σύνορα και υπερασπίζεται με κάθε μορφή βίας απ’αυτούς που την κατέχουν. Μέσω της ιδιοκτησίας γίνεται εφικτή η συσσώρευση πλούτου και εξουσίας, γίνεται εφικτή μια κοινωνία βασισμένη σε ανισότητες και χωρισμένη σε τάξεις, αυτές των δυνατών και των αδύναμων, των καταπιεστών και των καταπιεσμένων, των προνομιούχων και των μη προνομιούχων. Καθ’αυτό τον τρόπο, η έννοια της ιδιοκτησίας είναι η θεμέλια δομή του καπιταλιστικού συστήματος.

Το κράτος για να προστατέψει αυτή τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας λειτουργεί με διάφορους μηχανισμούς αφόπλισης της σκέψης και της δράσης της κοινωνίας. Μέσω, κυρίως, της εκπαίδευσης, της θρησκείας, του στρατού και της συνεχής προπαγάνδας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθεί να δημιουργήσει πειθαρχημένα και υπάκουα άτομα, που δεν θα παρεκκλίνουν από τα εθνικιστικά, μιλιταριστικά, ρατσιστικά, θρησκευτικά, έμφυλα και σεξιστικά ιδεώδη, με απώτερο σκοπό να ανταποκρίνονται στις κυρίαρχες προσδοκίες, να δρούν ατομικιστικά, να είναι παραγωγικά και να μη σηκώνουν κεφάλι στο αφεντικό, να μην αμφισβητούν αυτό το σύστημα ιεράρχησης των ανθρωπίνων ζωών. Για όποιον δεν συμβιβάζεται με αυτό το μοντέλο ζωής και αντιδρά, για όποιον δε θέλει να είναι ούτε καταπιεστής αλλά ούτε καταπιεσμένος και αγωνίζεται ενάντια σ’αυτή τη καπιταλιστική μορφή της κοινωνίας, υπάρχει ο πιο εκδικητικός μηχανισμός του κράτους, οι μπάτσοι και οι δικαστές, οι φυλακές, ‘κανονικές’ ή υψίστης ασφαλείας.

Εμείς αντιλαμβανόμενοι/ες τους εαυτούς/ές μας ως αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας ενάντια σε όλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να αμφισβητούμε έμπρακτα την έννοια της ιδιοκτησίας. Γι’αυτό, επιλέξαμε να κάνουμε κατάληψη, μέσα στην οποία θα μπορούμε καθημερινά να στεγάσουμε τις ανάγκες και επιθυμίες μας, αντιτιθέμενοι/ες στην καπιταλιστική συνθήκη, ανάγκες όπως αυτή της στέγασης τόσο ατόμων όσο και συλλογικοτήτων ή ομάδων που θα εκφράζουν λόγο, θα πραγματοποιούν εκδηλώσεις και δράσεις εχθρικές προς την υπάρχουσα δομή της κοινωνίας και του κράτους. Επιτακτική, για μας, είναι και η ανάγκη ύπαρξης ενός χώρου συνεύρεσης όσων πλήττονται και ταυτόχρονα αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και εξουσίας. Έτσι, δεν θέλουμε αυτή η κατάληψη να χρησιμοποιηθεί ως μια επίπλαστη νησίδα ελευθερίας και για εσωτερική κατανάλωση των ανθρώπων που θα υπάρχουν μέσα σ’αυτή, αλλά ως ένα κέντρο αγώνα που θα έχει καθημερινή αλληλεπίδραση με τη γειτονιά και την τοπική κοινωνία, με στόχο την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση.

Μέσα απ’αυτή τη κατάληψη, προτάσσουμε την συλλογική και συντροφική διαβίωση μακριά από τα διαμερίσματα – κλουβιά που μας απομακρύνουν, την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων έναντι του ατομικισμού και την αυτοοργάνωση των διαδικασιών και των αγώνων μας, χωρίς ιεραρχίες, ανάθεση και διαμεσολαβητές –κάθε είδους. Θέλουμε να αντιπαρατεθούμε στις εμπορευματικές σχέσεις και τη λογική του κέρδους που αλλοτριώνουν την καθημερινότητά μας. Δεν θέλουμε η ανθρώπινη ύπαρξη να ζυγιάζεται σύμφωνα με την καταγωγή, το φύλο, την εμφάνιση, την σεξουαλικότητα, τη μόρφωση ή τις ικανότητες, γι’αυτό και οποιαδήποτε ρατσιστική, ηγετική, έμφυλη, σεξιστική συμπεριφορά δεν χωρά σε αυτή την κατάληψη.

Σε μια προσπάθεια επανοικειοποίησης του χαμένου χώρου και χρόνου, που σύντροφοι και συντρόφισσες αγωνίστηκαν για να κερδίσουν, επιλέξαμε να κάνουμε ανακατάληψη του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» όπου για πέντε περίπου χρόνια υπήρχε η κατάληψη Αντιβίωση μέχρι και τις 29 Αυγούστου 2013 που εκκενώθηκε μέσα σε ένα κλίμα καταστολής των καταλήψεων πανελλαδικά, στοχοποιώντας τες ως εστίες ανομίας. Αν και οι εκκενώσεις κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους ερειπωμένα κτίρια, δεν κατάφεραν να εκκενώσουν το νόημα των κοινωνικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν μέσα σ’αυτά και αποτελούν την αφετηρία για νέα εγχειρήματα. Δε μας απασχολούν οι διάφορες εξαγγελίες περί αξιοποίησης των κτιρίων του παλιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ως πρότυπο κέντρο υγείας, νηπιαγωγεία ή γραφεία αποκεντρωμένης διοίκησης, ούτε τα πολιτικά παιχνίδια εντυπωσιασμού που στήνει, είτε αυτά εκφράζονται με δεξιό είτε με αριστερό λόγο. Ιδιαίτερα, σήμερα και σ’αυτή τη συγκυρία, δε μας ενδιαφέρει ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία. Εμείς, απέναντι μας έχουμε το κράτος, τους καπιταλιστές και τους υπηρέτες τους και συνεχίζουμε να παλεύουμε εναντίον τους.

Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!

μπελογιάννη & παπανδρέου γωνία

κατάληψη Αντιβίωση, 18/01/2015

Δυο χρόνια από τη δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν

Τα ξημερώματα της 17ης του Γενάρη του 2013 ο 26χρονος μετανάστης Σαχτζάτ Λουκμάν, εργάτης από το Πακιστάν, δέχεται επίθεση και δολοφονείται εν ψυχρώ από τους φασίστες συμμορίτες της χρυσής αυγής Χρήστο Στεργιόπουλο και Διονύση Λιακόπουλο στα Πετράλωνα της Αθήνας. Ο Σαχτζάτ Λουκμάν ήταν σε ποδήλατο όταν οι δολοφόνοι τον πλησίασαν από πίσω οδηγώντας μηχανάκι και τον μαχαίρωσαν εν ψυχρώ. Η αντίδραση κάποιων κατοίκων ανάγκασαν την αστυνομία να ασχοληθεί με αποτέλεσμα οι φασίστες δολοφόνοι να συλληφθούν λίγη ώρα αργότερα ενώ πάνω τους βρέθηκαν τα μαχαίρια που χρησιμοποίησαν. Σε έρευνα που έγινε αργότερα στο σπίτι τους, βρέθηκαν όπλα και μαχαίρια καθώς και προπαγανδιστικό υλικό της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά και σε συνδιασμό με τις καλυμμένες πινακίδες του δίκυκλου στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι φανερώνουν ότι αποτελούσαν και αυτοί μέλη των ταγμάτων εφόδου και ότι είχαν βγει για κυνήγι μεταναστών.

Η στάση των μ.μ.ε απέναντι στο γεγονός ήταν η αναμενόμενη. Η εν ψυχρώ και με ρατσιστικό υπόβαθρο δολοφονία χώρεσε και παίχτηκε με το ζόρι κανα δυο φορές από τις ειδησεογραφικές εκπομπές των καθεστωτικών μ.μ.ε και την άλλη μέρα απλά εξαφανίστηκε. Ακόμη, το υπουργείο «προστασίας» του πολίτη προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός ενώ οι δολοφόνοι δεν παραπέμφθηκαν καν με το νόμο περί ρατσισμού. Εννοείται πως κανάλια, κόμματα και κρατικοί φορείς προσπάθησαν να παρουσιάσουν το γεγονός ως μια «δυσάρεστη εξαίρεση». Από την πρώτη στιγμή η κοινή γραμμή μπάτσων και μ.μ.ε μιλούσε για μια παρεξήγηση μεταξύ των δυο μεθυσμένων φασιστών και του μετανάστη εργάτη επειδή αυτός τους έκλεισε το δρόμο με το ποδήλατό του και για αυτό το λόγο αυτοί του έριξαν και μερικές μαχαιριές σκοτώνοντας τον…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δολοφονία του 26χρονου Σαχτζάτ Λουκμάν δεν αποτελεί ένα τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό. Τα τελευταία χρόνια στη πόλη της Αθήνας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα έχουν σημειωθεί χιλιάδες επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες. Το κράτος αφού προχωρά στην εκμετάλλευση και στην αφαίμαξη της εργατικής δύναμης των "αόρατων" μεταναστών, αυτών χωρίς χαρτιά δηλαδή (κάτι που συνεπάγεται πολυ φτηνά εργατικά χέρια χωρίς ασφάλεια και ιατρική περίθαλψη, συνθήκες δηλαδή που αγγίζουν τα όρια της δουλείας) στη συνέχεια προχωρά σε απελάσεις, σε επιχειρήσεις σκούπα στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα κέντρα κράτησης καθώς και στη τρομοκράτηση και το ξυλοφόρτωμα ανθρώπων που ζητούν είτε καλύτερη μεταχείριση είτε απλά τα δεδουλευμένα τους. Και όταν δεν επαρκούν τα επίσημα μέσα του κράτους, τότε είναι που ενεργοποιούνται τα παρακρατικά δεκανίκια του, τα τάγματα εφόδου και τα μαχαίρια των φασιστών που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχτζάτ Λουκμάν.

O φασισμος τσακιζεται στο δρομο

Κατάληψη Apertus

Αγρίνιο, Ιανουάριος 2015

 

Χαρίζονται σκυλάκια

Πριν λίγες μέρες 10 κουταβάκια βρέθηκαν παρατημένα στους δρόμους της πόλης. Τα 3 μένουν στο χώρο της κατάληψης apertus. Όποιος ή όποια ενδιαφέρεται μπορεί να στείλει μήνυμα στο mail της κατάληψης για να περάσει να το πάρει ή να επικοινωνήσει με κάποιον/α από την κατάληψη, με μόνη προϋπόθεση ότι θα αναλάβει υπεύθυνα την φροντίδα τους.

 

10912878_274583179378694_655766189_n

10934487_274583846045294_1974446995_n

10913632_274583079378704_328498605_n

Συναυλιακό διήμερο οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου αλληλεγγύης της κατάληψης

10872871_815899331807640_2289237148522898111_o

rgt

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

Συναυλία με τους Reversed Organ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

19:00 DJ SET ΑΠΟ ΤΟΝ ZATRI
21:00 LIVE ΜΕ ΤΟΥΣ 

Απρόσωπα Πρόσωπα
Jolly Roger 
Vavel A.D.
Ohmer (Άλφα Πέντε)
Σαρανταπέντε
Ανασφάλεια
Προμηθευτής
Dirty Mind
Κράτος Εν Κράτει