Monthly Archives: June 2016

6 χρόνια Κατάληψη Apertus: κείμενο παρουσίασης

IMG_7015

 

[Το παρόν κείμενο αποτελεί μια παρουσίαση των βασικών αρχών και θέσεων της κατάληψης Apertus, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στα πρώτα έξι χρόνια λειτουργίας της.]

 

  • Οι καταλήψεις ως απελευθερωτικά εγχειρήματα μέσα στην πόλη

Η κατάληψη, ως πρακτική για εμάς, είναι η επαναοικειοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων και η αξιοποίησή τους μέσω συλλογικών διαδικασιών: αλλάζουμε την υπόσταση του χώρου, του χαρίζουμε πολιτική ταυτότητα, του προσδίδουμε μια νέα κοινωνική χρησιμότητα. Ο χώρος ανακατασκευάζεται, γίνεται λειτουργικός, ζωντανεύει. Περνάει από την εγκατάλειψη στην τοπική κοινωνία, η οποία καλείται να συμμετέχει σε αυτόν. Γενικότερα, οι καταλήψεις εμπεριέχουν μια θεώρηση κριτικής και άρνησης του πολιτισμού της ιδιοκτησίας, του εμπορεύματος, της καβάτζας, της ιδιώτευσης. Επιλέγουν να χτίζονται με σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ιδίως την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης που διανύουμε, οι καταλήψεις είναι χρήσιμες ως δομές και ως περιεχόμενα: αποτελούν τόπους συλλογικοποίησης, σύνδεσης των αγώνων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, χώροι έκφρασης, επικοινωνίας, δράσης και δημιουργίας.

 

  • Η κατάληψη apertus

Η κατάληψη Apertus, πoυ ξεκίνησε την λειτουργία της την Πρωτομαγιά του 2010, δίνοντας ζωή στο παρατημένο στη φθορά κτήριο που βρίσκεται στην οδό Καλυβίων 70, επέλεξε να ενεργεί μέσα από κοινωνικές, κινηματικές και ακηδεμόνευτες διαδικασίες.

Από τότε έως σήμερα, μέσω της ισότιμης συνδιαμόρφωσης κοινών αρχών και ιδεών, επιλέγουμε να δημιουργούμε ένα χώρο αντίστασης, πολιτικής ζύμωσης, πολιτιστικής αναφοράς, συγκρότησης παρεμβάσεων και δράσεων μέσα στην πόλη, συνεισφέροντας στο διαρκές κοινωνικό ρεύμα άρνησης των ιεραρχιών, των εκμεταλλευτικών σχέσεων, του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της πατριαρχίας, των έμφυλων διακρίσεων. Κρατώντας πάντα τις πόρτες του χώρου ανοικτές σε όσους και όσες αγωνίζονται ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας.

 

  • Η συνέλευση της κατάληψης

Το κυρίαρχο συλλογικό όργανο της κατάληψης είναι η εβδομαδιαία συνέλευση. Η συνέλευση είναι γενική και αποφασίζει για τα διαχειριστικά θέματα και τις πολιτικές επιλογές της. Έχει ανοιχτό κοινωνικό χαρακτήρα και λειτουργεί στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στη συνέλευση δε χωράνε ιεραρχίες, κουμανταδόροι, αυθεντίες, «παλιοί» και λοιπές διακρίσεις. Όλες οι αποφάσεις, σε σχέση με τη διαχείριση και τις δράσεις του χώρου, λαμβάνονται ισότιμα, συλλογικά και αδιαμεσολάβητα με επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η συνέλευση της κατάληψης, ως δυναμικό σύνολο, δεν έχει «ληγμένα» όλα τα θέματα. Τα περιεχόμενα του λόγου και της δράσης της, συζητιούνται, δοκιμάζονται, διαμορφώνονται και αποφασίζονται σε αυτήν, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αποφάσεις προηγούμενων συνελεύσεων.

 

  • Πρωτοβουλίες μέσα από τη συνέλευση

Μέσα από την συνέλευση είναι ζητούμενο να δημιουργούνται θεματικές πρωτοβουλίες ή ομάδες εργασίας, με ανοιχτό πάντα χαρακτήρα. Αυτές διατηρούν την αυτονομία τους, αλληλεπιδρούν με τη συνέλευση και κινούνται σύμφωνα με τις βασικές αρχές της κατάληψης.

 

  • Αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο οικονομικής ενίσχυσης

Στην κατάληψη λειτουργεί προγραμματισμένο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο-μπαρ για να ενισχύεται οικονομικά ο χώρος και να συναντιόμαστε μακριά από τους κανόνες του κέρδους και της μαζικής κουλτούρας των μαγαζιών. Στα καφενεία υπάρχει κουτί ενίσχυσης για την οικονομική στήριξη της κατάληψης (συντήρηση και βελτίωση του χώρου, στήριξη αλληλέγγυων δράσεων και εκδηλώσεων κ.α.) καθώς και του Ταμείου Αλληλεγγύης της κατάληψης. Η ενημέρωση και ο έλεγχος των ταμείων γίνεται ανοιχτά στις εβδομαδιαίες συνελεύσεις. Στα καφενεία προγραμματίζονται συλλογικές κουζίνες, μουσικά αφιερώματα, μουσικοί αυτοσχεδιασμοί, συζητήσεις, προβολές κ.α.. Το πρόγραμμα των καφενείων μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιηθεί ανάλογα με τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της κατάληψης.

 

  • Ταμείο αλληλεγγύης της κατάληψης

Βρισκόμαστε στην πλευρά των αγωνιζόμενων, των καταπιεσμένων, των εκμεταλλευόμενων, των ανυπότακτων, της άγριας νεολαίας που αντιστέκεται. Απέναντι στην καταστολή του κράτους, προτάσσουμε τη συντροφικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη, τις σχέσεις αλληλοβοηθείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η επιλογή μας να δημιουργήσουμε στην κατάληψη Apertus (από τον Οκτώβριο του 2013) το Ταμείο Αλληλεγγύης για την οικονομική στήριξη διωκόμενων για γεγονότα αντίστασης στο Αγρίνιο, καθώς επίσης και συντρόφων που έχουν υποστεί υλικές ζημιές από το φασιστικό παρακράτος. Ένα ταμείο, που παράλληλα με τις τοπικές υποθέσεις, στηρίζει διωκόμενους ή φυλακισμένους αγωνιστές από κάθε περιοχή του ελλαδικού χώρου. Το Ταμείο ενισχύεται τακτικά από το αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο-μπαρ της κατάληψης, από εισφορές και από εκδηλώσεις/συναυλίες που γίνονται στο χώρο.

 

  • Σχέσεις με άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα

Η κατάληψη, σαφώς δεν είναι μόνη της και ξεκομμένη από τους υπόλοιπους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους. Στηρίζει και στέκεται αλληλέγγυα σε αυτούς, όπως και σε κάθε αυτοοργανωμένο συλλογικό εγχείρημα (ραδιόφωνο, εκδοτικό εγχείρημα κ.α.) και επιδιώκει τη σύνδεση μαζί τους.

 

  • Αδιαμεσολάβητη δράση

Παράλληλα, η αδιαμεσολάβητη δράση, αποτελεί πρωτεύουσα πολιτική επιλογή της κατάληψης για αυτό μένουμε μακριά από κόμματα,  ΜΜΕ και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.). Θεωρούμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει αδιαμεσολάβητα στην κοινωνία κι όχι στους θεσμικούς αντιπροσώπους της. Τα κόμματα εξάλλου αποβλέπουν στην ικανοποίηση των στενών κομματικών τους συμφερόντων και στην κατάληψη της κεντρικής εξουσίας. Επίσης θέλουμε η πληροφόρηση να έρχεται από αυτούς που δημιουργούν τα γεγονότα και όχι να ελέγχεται και να διαστρεβλώνεται από τα κυρίαρχα media, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα. Οι αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί χώροι δε μπορεί να αποτελούν τόπο και τρόπο για την επέκταση μηχανισμών εφησυχασμού, όπως αυτών των ΜΚΟ, οι οποίες δημιουργούν τη ψευδαίσθηση στον κόσμο που συμμετέχει σε αυτές ότι επιτελούν το κοινωνικό έργο που τους αναλογεί.

 

  • Για την καταστολή

Οι καταλήψεις, όπως και όλοι οι αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί χώροι, που διεκδικούν τη θέση τους στα πεδία των καθημερινών μετώπων ενάντια στο κράτος, τα αφεντικά και σε κάθε μορφή εξουσίας, δεν έπαψαν να στοχοποιούνται και να αντιμετωπίζουν ένα ποικιλόμορφο φάσμα κρατικών καθώς και παρακρατικών επιθέσεων που αποσκοπούν στην αποπολιτικοποίηση, την συκοφάντηση, την τρομοκράτηση, την περιθωριοποίηση και την καταστροφή τους.

Η υπεράσπιση όλων των καταλήψεων, δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι του αγώνα για αυτοκαθορισμό και αυτοδιάθεση. Αφορά όλους τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους, γιατί όταν απειλείται ένας, απειλούνται και όλοι οι υπόλοιποι. Αφορά κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι, που νοιώθει τα δεσμά του όλο και πολύ να το πνίγουν. Αφόρα κάθε ανυπότακτο άνθρωπο που δεν δέχεται τα δεσμά της καθημερινότητας, που αρνείται να φιμωθεί και προσπαθεί να σπάσει την παγερή σιωπή της απάθειας.

Ως κατάληψη Apertus, ένας χώρος που στο παρελθόν έχει δεχτεί επιθέσεις από τα φασιστικό παρακράτος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε κατάληψη και αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο που χτυπιέται από το κράτος, το παρακράτος και κάθε λογής τραμπούκο.

 

  • Τι προτάσσουμε

Παλεύουμε ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, εναντία σε όλες τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Στήνουμε οδοφράγματα απέναντι στην κρατική καταστολή, ενώνοντας τη φωνή και τη δράση μας με όσους και όσες κατεβαίνουν στο δρόμο και αγωνίζονται. Στεκόμαστε απέναντι στα σχέδια του κεφαλαίου, που με αφορμή τη κρίση, έχει στήσει γλέντι πάνω στις ζωές μας. Αντιστεκόμαστε στο φασισμό, το ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους αγώνες των μετανάστων/τριών και απαιτούμε ελεύθερη μετακίνηση για όλους και για όλες. Αντιδρούμε στο σύγχρονο ολοκληρωτικό καθεστώς με τα κέντρα κράτησης, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ), τα εργασιακά κάτεργα, τη διαπόμπευση στιγματισμένων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Στηρίζουμε διωκόμενους και φυλακισμένους αγωνιστές. Διεκδικούμε πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, υγεία) και τους δημόσιους χώρους. Αγωνιζόμαστε «από τα κάτω» ενάντια στο φόβο, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Αγωνιζόμαστε για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Σε παγκόσμια κλίμακα προτάσσουμε την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη, τη σύνδεση των αγώνων εντός και εκτός συνόρων, την αδελφοποίηση του κόσμου της εργασίας και των εκατομμύρια ανέργων-θυμάτων της καπιταλιστικής κρίσης, την παγκόσμια φύση του επαναστατικού προτάγματος.

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Για έναν κόσμο χωρίς κράτη, σύνορα, θρησκείες, πατρίδες, καταπίεση, εκμετάλλευση

Για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης

Μάιος 2016

Κατάληψη Apertus

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70 (περιοχή Δικαστηρίων)