Yearly Archives: 2011

Για την οικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργατών της Χαλυβουργίας

 

 

Την Κυριακή 1 Γενάρη, μετά τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί πάρτι στην κατάληψη apertus για την οικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας

 

Από 31/10/2011, 400 εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής, βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, παγώνοντας τελείως την παραγωγή στο εργοστάσιο χάλυβα.

Η Ελληνική Χαλυβουργία, επιχείρηση παραγωγής σιδήρου, ιδιοκτησίας του βιομήχανου Μάνεση, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κερδοφορίας στον βιομηχανικό κλάδο της χώρας, με αυξανόμενα κέρδη κάθε χρόνο, με τζίρο  αυξανόμενο το 2010, που έφτασε τα 227 εκατομμύρια ευρώ.

 

Οι εργάτες στη χαλυβουργία δουλεύουν για μεροκάματο χρόνια μέσα στα καμίνια, μέσα σε ένα σύγχρονο Νταχάου, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, θανάτους εργατών και εργοδοτική τρομοκρατία για να καρπώνεται κέρδη ο επιχειρηματίας Μάνεσης.

 

O εν λόγω επιχειρηματίας, επικαλούμενος οικονομική κρίση, προσπαθεί να βυθίσει τους εργαζόμενους σε εργασιακό μεσαίωνα που σημαίνει δουλεία εκ περιτροπής, από 8ωρο σε 5ωρο, μειώσεις μισθών, απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι εργάτες αντιδρούν λέγοντας ότι δεν δέχονται αυτά τα μέτρα. Απαντούν ότι αρνούνται να γίνουν σκλάβοι και έτσι η εργοδοσία απαντά απολύοντας 34 εργάτες και απειλώντας άλλους 180.

 

Έτσι οι εργάτες προχωρούν σε απεργία διαρκείας ,κατεβάζοντας τις μηχανές, σταματώντας την παραγωγή και περιφρουρώντας οι ίδιοι το εργοστάσιο,μέχρι η εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις, χωρίς καμία εργατική παραχώρηση. Όμως η εργοδοσία εν μέσω της απεργίας της 1ης Δεκέμβρη συνεχίζει με 16 απολύσεις το κλίμα τρομοκρατίας.

 

Έτσι, ένας σημαντικός αγώνας ξεκινάει. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση και την υποδούλωση, που τα αφεντικά επιβάλλουν φιμώνουν όλον αυτόν τον αγώνα. Εργατοπατέρες (Eργατικό Kέντρο Ελευσίνας, Ομοσπονδία Μετάλλου) προτρέπουν τους απεργούς να δεχτούν τα μέτρα αδιαμαρτύρητα. Στον αντίποδα, δημιουργείται πληθώρα από κινήσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών σε όλη την Ελλάδα

 

Ο αγώνας των εργατών στη χαλυβουργία δείχνει το δρόμο της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης ενάντια στην ολοένα και πιο έντονη  επίθεση του κράτους, την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση. Είναι η ώρα να δοθεί η απάντηση με απεργίες διαρκείας, ακηδεμόνευτους αγώνες, καταλήψεις σε δημόσια κτίρια και εργασιακούς χώρους, με συνελεύσεις σε κάθε γειτονία.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ  ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ

 

Αριθμός λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση των απεργών: 200/623301-52 στην Εθνική

 

Δικαιούχος λογαριασμού: Δημήτρης Λιάκος, ταμίας του Σωματείου.

ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ…

 

Αναδημοσίευση από την κατάληψη Δράκα στην Κέρκυρα

 

 

 

ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ…

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καπιταληστρικού συστήματος, είναι η εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού, το οποίο μετατρέπει κάθε σχέση σε οικονομική συναλλαγή. Τα μέσα παραγωγής αντί να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών που παράγουν τα κοινωνικά αγαθά, είναι στα χέρια μια οικονομικής ελίτ, η οποία καρπώνεται τους κόπους των από κάτω. Έτσι, το σύνολο της κοινωνίας βρίσκεται εγκλωβισμένο σ’ αυτήν την εξαρτώμενη από το κεφάλαιο σχέση, καταντώντας πολλές φορές να έχει τον ρόλο απλώς του παθητικού καταναλωτικού κοινού.

Μέσα στον ατέρμονο κύκλο των εμπορευματικών συναλλαγών, η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ύπαρξη της ΔΕΗ ως κρατικής επιχείρησης μετρά 61 χρόνια ζωής (από τον Αύγουστο του 1950). Όσο κι αν έχει παγιωθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως δεδομένη η εμπορευματική συναλλαγή  των βασικών κοινωνικών αγαθών, δεν παύει να είναι εξοργιστική. Ακόμα και στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, που τόσα χρόνια πλασάρει ένα στοιχειώδες κράτος δικαίου και πρόνοιας είναι αδιανόητο να μην παρέχονται τουλάχιστον οι απολύτως βασικές ανάγκες επιβίωσης.

Η ΔΕΗ, ως άλλο ένα κρατικό εργαλείο είχε ανέκαθεν τον ρόλο φοροεισπρακτικού μηχανισμού επιβάλλοντας στη κοινωνία να πληρώνει εκτός του ηλεκτρικού ρεύματος, φόρο για τον δήμο, την ΕΡΤ και ΦΠΑ. Σήμερα, στα πλαίσια της γενικευμένης και εντεινόμενης οικονομικής επίθεσης που δέχονται τα χαμηλότερα  κοινωνικά στρώματα, το κράτος και το κεφάλαιο διευρύνουν τις αρμοδιότητες της ΔΕΗ με την είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Έτσι, οξύνεται ο κρατικός εκβιαστικός χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης, θέτοντας μας το δίλημμα ή να υποταγούμε στους όρους των νέων οικονομικών δυναστών, ή να υποστούμε τη δραματική υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης μας.

 

Σ’ αυτόν τον εκβιασμό πολλοί είναι αυτοί που δε στέκονται αμέτοχοι, αλλά μπροστά στα απανωτά χτυπήματα του κεφαλαίου απαντούν με όπλο τους την αλληλεγγύη και την συντροφικότητα.

 

Δομές αντίστασης ενάντια στο “χαράτσι” δημιουργούνται σε διάφορές περιοχές της Ελλάδας. Όπως, στην περίπτωση της κατάληψης της ΔΕΗ του Χαλανδρίου, όπου οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν να γυρίσουν στη δουλεία τους μετά την καταστολή και τις συλλήψεις  των 15 εκ των καταληψιών. Από κει και πέρα ακολούθησαν δεκάδες καταλήψεις σε κτήρια της ΔΕΗ, αλλά και άλλες ακτιβιστικού τύπου ενέργειες, που αποσκοπούν στην απόσυρση του “χαρατσιού”.

Αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, επικρατεί το “πνεύμα” των Χριστουγέννων, το οποίο από μια συντηρητική θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού έχει περάσει στο σύγχρονό life style με την τρέλα του καταναλωτισμού. Η αγορά γεμίζει με εκατοντάδες ανθρώπους που βγαίνουν όλο χαρά να καταναλώσουν,  οι δρόμοι γεμίζουν φώτα και ένα επιφανειακό πανηγύρι φτάνει στο ζενίθ του! Πίσω από αυτό όμως, η πραγματικότητα έχει ένα πρόσωπο σκληρό… Οι άνεργοι και οι περικοπές μισθών συνεχώς αυξάνονται, οι δρόμοι  γεμίζουν ολοένα και περισσότερους άστεγους, και σα να μην έφταναν όλα αυτά, πολλά σπίτια φέτος απειλούνται με χριστουγεννιάτικη διακοπή ρεύματος. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στις κεντρικές πλατείες στέκουν επιβλητικά για να καλύψουν την ζοφερή πραγματικότητα ,να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως λεηλατούν τις ζωές μας, να καλύψουν το σκοτάδι πολλών σπιτιών. Άλλα η εικόνα αυτή πλέον δεν καλύπτεται εύκολα. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ…

 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

 

Κατάληψη Δράκα

 

Κάλεσμα για το ζήτημα των χαρατσιών

 

 

Παίρνουμε στα χέρια μας την επανασύνδεση του ρεύματος

Γιατί: -Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό

-Το Κράτος εκβιάζει και καταληστεύει

-Υπερασπιζόμαστε

την αξιοπρέπεια μας

ΚΑΛΕΣΜΑ

Για την δημιουργία ομάδας δράσης ενάντια στην διακοπή της ηλεκτροδότησης

Δευτέρα 19/12, ώρα 7:00 μμ

Στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου


Προβολές στην κατάληψη

  

 

Το πρόγραμμά των προβολών  τροποποιείται  και  η προβολή "ΤΗΕ ΤΑΚΕ" θα γίνει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ενώ  το "Πείραμα της Αργεντινής" του Εξάντα την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

 

 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 

THE TAKE: Το 2001 σε μια Αργεντινή στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια λόγω χρεοκοπίας και χιλιάδες άνεργους, 30 απολυμένοι εργάτες αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές στα χέρια τους καταλαμβάνοντας ένα κλειστό εργοστάσιο. «Οπλισμένοι» μόνο με σφενδόνες, οι εργάτες σκοπό έχουν να το λειτουργήσουν μόνοι τους, χωρίς αφεντικά. Το σύνθημά τους: Κατάληψη – Αντίσταση – Παραγωγή.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ: Το Δεκέμβριο του 2001, στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες εξεγείρονται. Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!». Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.

  

 

Συναυλία AMOK – Kill the Cat

 

Nαι ήταν μια γεμάτη βραδιά…

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στη κατάληψη apertus..

Συναυλία με ΚΙLL THE CAT από Aθήνα και ΑΜΟΚ εδώ από Αγρίνιο…

 

  

 

Και τα δυο συγκροτήματα με νέες μουσικές και στίχους στα μπαγκάζια τους, άλλα πάντα με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος… Πολλές φωνές, κιθάρες, σαξόφωνο, μπάσο, drums, πλήκτρα και οι  KILL THE CAT και με το νέο cd ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ που μόλις είχε βγει. Το ευχαριστηθήκαμε εμείς όσο δε πάει. Το ευχαριστήθηκαν και οι σύντροφοι και συντρόφισσές μας καθώς και οι φίλοι και φίλες μας…  Ναι ήταν ένα καλό διάλειμμα και συνεχίζουμε….

Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την συναυλία στην κατάληψη apertus…

  

 

Ενημέρωση-Συζήτηση: Η συνολική άρνηση πληρωμών και η πρακτική της αυτομείωσης.

 

 

Το τελευταίο διάστημα, βιώνουμε όλο και πιο έντονα, την  ασταμάτητη επίθεση και τον ωμό εκβιασμό από την εξουσία  σε  όλα τα πεδία της καθημερινότητάς μας. Μειώσεις μισθών, ανεργία, καταστολή, απολύσεις, ‘’μαύρη’’ εργασία, αύξηση τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, υποβάθμιση υγείας και παιδείας, χαράτσια μέσω εφορίας, χαράτσια μέσω ΔΕΗ…

Είναι η ΔΕΗ που παίρνει, για άλλη μια φορά, το ρόλο του εκβιαστή… Κράτος και ΔΕΗ εκβιάζουν, πως όποιος δεν πληρώσει το ρεύμα, μαζί με το ειδικό τέλος ακινήτων θα βυθιστεί στο σκοτάδι. Άνεργοι, χαμηλά αμειβόμενοι, ανασφάλιστοι και ευπαθείς ομάδες καλούνται να πληρώσουν. Ενώ, από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται εκκλησία, βιομηχανίες, ακίνητα δημοσίου και πρεσβείες.

Και δεν είναι μόνο το χαράτσι. Εδώ και χρόνια ….

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού,  που υποτίθεται ότι επιτελεί κοινωνικό έργο,  λειτουργεί ως ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που:

– Επιβάλει την πληρωμή Πάγια Δήμου-ΕΡΤ.

-Μας πλασάρει τα περίφημα κοινωνικά τιμολόγια και την πράσινη ανάπτυξη που κρύβουν νέα ανταποδοτικά τέλη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και νέους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

– Ετοιμάζει νέες αυξήσεις εντός του 2011  (11% για τα μικρά νοικοκυριά, μείωση 8% και 9,2% αντίστοιχα σε βιομηχάνους και καταστηματάρχες)

– Παρότι από την μετοχοποίησή του 49% αντλήθηκαν 1,2 δις ευρώ, δεν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που θα έδιναν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, θέσεις εργασίας και μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Έχει προχωρήσει μόνο στην αλόγιστη αύξηση του ηλεκτρικού με σκοπό να επιφέρει κέρδη στους επενδυτές σε βάρος όλων των κατοίκων της χώρας.

ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ  Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ  ΚΡΑΤΟΥΣ – ΔΕΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε σχέσεις και δομές αλληλεγγύης

 

 

Ενημέρωση – Συζήτηση:

Σάββατο 19 Νοεμβρίου, ώρα 21:00

 

Η συνολική άρνηση πληρωμών και η πρακτική της αυτομείωσης ως απάντηση στον εκβιασμό κράτους και κεφαλαίου

Θα γίνει ενημέρωση από συμπολίτη μας που μετά από ένα χρόνο καταγγελιών κατά της ΔΕΗ και της πολιτικής ηγεσίας αλλά και 3 αποτυχημένες προσπάθειες της ΔΕΗ να του κόψει το ρεύμα, η ΔΕΗ τελικά θα αντιμετωπίσει τη «δικαιοσύνη» μιας και της υπόθεσης επιλήφθηκε ο εισαγγελέας και έχει γίνει ήδη προανάκριση με κατηγορούμενο τη ΔΕΗ και την πολιτική Ηγεσία.

 

Στην κατάληψη apertus

Καλυβίων 70

Εκδήλωση – Συζήτηση: “Το κίνημα στην επαρχία”

 

Εκδήλωση-συζήτηση:
"Το κίνημα στην επαρχία"
 
ΣΥΝΘΗΚΕΣ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 
συμμετέχουν σύντροφοι-ισσες από τις καταλήψεις:
 
Αpertus (Αγρίνιο)
Αντιβίωση (Γιάννενα)
Κελί Ελευθερίας (Ηγουμενίτσα)
 

Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ώρα 20.00 
 
στην Κατάληψη Δράκα
 (λεωφ.αλεξάνδρας 15, Κέρκυρα)

Εκδήλωση – Συζήτηση

 

 

  

Eκδήλωση – Συζήτηση

από την Αντιφασιστική Συνέλευση Autonome Antifa


Παρασκευή 11 Νοέμβρη 19.00

στην κατάληψη Apertus στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70 (περιοχή Δικαστηρίων)


Σάββατο 12 Νοέμβρη 19.00

στην κατάληψη Αντιβίωση στα Γιάννινα

Παπανδρέου 2 & Μπελογιάννη (παλιό νοσοκομείο Χατζηκώστα)


  

  

19 Οκτωβρίου: Aπεργία

 

19 Οκτωβρίου

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών στο Αγρίνιο.


 

 

Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 11:00 από την πλατεία Ειρήνης. Στη πορεία συμμετείχαν διάφοροι σύλλογοι και σωματεία όπως εμπορικός σύλλογος Αγρινίου, σύλλογος  δάσκαλων & νηπιαγωγών,  σωματείο ραδιοταξί, λαϊκή συνέλευση αγανακτισμένων, ένωση επαγγελματιών εστίασης & αναψυχής. Στη πορεία υπήρχε και Αναρχικό / αντιεξουσιαστικό μπλοκ που αριθμούσε γύρω στα 70 άτομα με δυο πανό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας φωνάζονταν συνθήματα για τα εργασιακά, κατά της κρίσης και της κρατικής καταστολής καθώς και αντιφασιστικά .

 

 

 Όλη τη διάρκεια της μέρας τα καταστήματα της πόλης παρέμειναν κλειστά καθώς και οι καφετέριες μέχρι τις 12:00. Ακόμα, τα λύκεια του Αγρινίου τελούσαν υπό κατάληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία… Η πορεία, αφού, έκανε διαδρομή στο κέντρο της πόλης κατέληξε στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου και παρέμεινε για κάμποση ώρα. Τέλος, να αναφερθεί ότι το ΠΑΜΕ βρίσκονταν σε ξεχωριστή συγκέντρωση από το πρωί στη πλατεία Δημοκρατίας.


 Γενική απεργία διαρκείας τώρα

 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

2o Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι στην συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου

2ο Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι

Κεντρική πλατεία της συνοικίας

του Αγ. Κωνσταντίνου

Παρασκευή 7/10, ώρα 20:00

(…) Στόχος μας είναι το παζάρι αυτό να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία, να διευρυνθεί και παράλληλα να αναπτυχθούν και άλλες πρωτοβουλίες που να επιχειρούν παρόμοια εγχείρημα στις γειτονίες της πόλης.

Απέναντι στον ατομισμό, προτάσσουμε την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Για να ξανανιώσουμε τη ζεστασιά του μοιράσματος, της αλληλοβοήθειας και της επικοινωνίας.

Όλο το κείμενο για το Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι, εδώ.