Yearly Archives: 2016

Hμερολόγιο τοίχου από την τυπογραφική κολεκτίβα “DRUCK!”

Στην κατάληψη διακινείται το ημερολόγιο τοίχου της τυπογραφικής κολεκτίβας «DRUCK!» (Θεσσαλονίκη).

Στις σελίδες κάθε μήνα υπάρχει μία αναφορά σε κάποια ιστορική στιγμή του παρελθόντος που διαδραματίστηκε τον αντίστοιχο μήνα, καθιστώντας έτσι το ημερολόγιο αυτό και ένα λεύκωμα ιστορικής καταγραφής και κινηματικής μνήμης.

Το ημερολόγιο διανέμεται με ελεύθερη συνεισφορά τις μέρες που είναι ανοιχτή η κατάληψη.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ: «Ερείπια. Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης»

«Ερείπια»(Ruins) Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης

Τετάρτη  28/12, ώρα 20:30

(Μετά την προβολή θα ακολουθήσει καφενείο)

Ένα ντοκιμαντέρ για την υπόθεση της δίωξης των οροθετικών γυναικών η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο «κυνήγι μαγισσών». Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για τον ιό ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Τέσσερα χρόνια μετά (17/12), οκτώ από τις έντεκα οροθετικές γυναίκες (οι τρεις δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή) κρίθηκαν αθώες… Ένα ντοκιμαντέρ που εξιστορεί την πιο φασιστική στιγμή του ελληνικού κράτους.

Περισσότερα εδώ.

 

6 Δεκέμβρη: Συγκέντρωση μνήμης & αντίστασης

apertus6_12_16-web

Από την ημέρα που η σφαίρα του μπάτσου Κορκονέα διαπέρασε την καρδιά του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μέχρι και σήμερα, η καταστολή του κράτους έχει αλλάξει πρόσωπα και τακτικές, αλλά παραμένει το ίδιο βάρβαρη.

Την βαρβαρότητα αυτή την διακρίνουμε στις δολοφονίες μεταναστών ή κρατούμενων σε κελιά και αστυνομικά τμήματα (όπως η δολοφονία του 29χρονου αλβανικής καταγωγής Pellumb Marnikollaj στο Α.Τ. Πατησίων στις 3/08/16), στους πνιγμούς μεταναστών και στον εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες, στις δολοφονίες και τον βασανισμό αγωνιστών, στην βίαιη απαξίωση και υποτίμηση της ζωής μας…

Κόντρα στην παραίτηση, την ιδιώτευση και την απάθεια,  δεν συνηθίζουμε ούτε τον φόβο, ούτε την μυρωδιά θανάτου.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

6/12, ΠΛ. ΔΗΜΑΔΗ, 18:00

 

ΚΑΤΑΛΗΨΗ APERTUS

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

 

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»

15133627_1643195275979509_946388203_o

Τετάρτη  30/11

Ώρα 20:30

ΠΡΟΒΟΛΗ του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την τρίτη ταινία της σκηνοθέτριας Angélique Kourounis με θέμα το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» και αποτελεί την προσωπική της ματιά σ' αυτό καθώς, όπως η ίδια αφηγείται «μπορεί κανείς να μείνει αμερόληπτος στη θέση μου; Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας μου γιός γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα, το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν».

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ.

 

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις & τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Στις 12/11 τα ξημερώματα, ο αυτοοργανωμένος χώρος Θερσίτης στο Ίλιον Αττικής δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες χωρίς να υπάρξουν σοβαρές υλικές ζημιές. Μια παρόμοια επίθεση δέχτηκε στις 23/10, πάλι τα ξημερώματα, η κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 στην Κυψέλη. Οι αποτυχημένες αυτές εμπρηστικές επιθέσεις έρχονται σαν συνέχεια της εμπρηστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 24/8 στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστριών/στών Νοταρά 26 η οποία ήταν σχεδιασμένη με στόχο να προκαλέσει εκτός από υλικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες. Μάλιστα, αυτή η επίθεση ακολούθησε την κατασταλτική επιχείρηση εκκένωσης τριών στεγαστικών καταλήψεων στην Θεσσαλονίκη (Ορφανοτροφείο, Λεωφόρου Νίκης και κοινότητα Hurriya) στις 27 Ιουνίου μετά τη διεθνιστική συνάντηση αλληλεγγύης «No Border Camp» που έλαβε χώρα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. 

Από την σειρά των προαναφερόμενων επιθέσεων φαίνεται ξεκάθαρα πως όταν τα νόμιμα μέσα που διαθέτει το κράτος αποδειχτούν ανεπαρκή για να καταστείλουν τις εστίες αγώνα και αλληλεγγύης, τότε δράση αναλαμβάνουν οι φασίστες. Ή αλλιώς, το κράτος δείχνει το δρόμο και το παρακράτος ακολουθεί.

Παράλληλα, παρόμοια αντιμετώπιση από την πλευρά του κράτους έχουν και εγχειρήματα όπως αυτό της κατάληψης στέγης Acta et verba στα Γιάννενα. Στις 7/10 στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, στην προγραμματισμένη δίκη συντρόφου που συνελήφθη πριν ενάμιση χρόνο στην Acta et verba, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αλληλέγγυων και δυνάμεων ΟΠΚΕ και ΜΑΤ. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω εντάσεων, ενώ στις συγκρούσεις έξω από το δικαστικό μέγαρο, υπήρξαν δύο νέες συλλήψεις συντρόφων και τραυματισμοί αλληλέγγυων.

Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί χώροι που επιδιώκουν να αποτελέσουν ρωγμή στον κορμό της κοινωνικής συναίνεσης και να συνεισφέρουν στην όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, δεν έπαψαν να βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής, αντιμετωπίζοντας ένα ποικιλόμορφο φάσμα κρατικών και παρακρατικών επιθέσεων. Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις δεν τρομάζουν, ούτε τρομοκρατούν τον κόσμο που αντιστέκεται. Τον οπλίζουν με περισσότερη ορμή για αγώνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

στον αυτοοργανωμένο χώρο ραδιουργίας και ανατροπής Θερσίτη, στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37 και σε όλες τις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένους κοινωνικούς χώρους

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

στους δύο συλληφθέντες στα Γιάννενα και τον διωκόμενο της κατάληψης Αcta et Verba

 

Κατάληψη Apertus

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70

 

Αφίσα & κάλεσμα αλληλεγγύης σε δίκες διωκόμενων αντιφασιστών

oute-vima-pisv-web

stratzo-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Τα σώματα ασφαλείας στην πόλη του Αγρινίου επαληθεύουν συνεχώς το ρόλο τους ως κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους. Ένστολοι μπράβοι της εξουσίας, υπεύθυνοι για την επιβολή της ομαλότητας και της εύρυθμης λειτουργίας τού συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Ενδεικτικά, μόλις το τελευταίο διάστημα είχαμε:

  • Προσαγωγές δύο αναρχικών και πολύωρος βασανισμός τους. Ο ένας εξ αυτών δέχονταν αλλεπάλληλα χτυπήματα ενώ ήταν δεμένος (30/09/16).
  • Προσαγωγές και συλλήψεις μελών μουσικών συγκροτημάτων από το εξωτερικό (Μάλτα, Γαλλία) που συμμετείχαν σε συναυλίες αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης στο Αγρίνιο (25/09 και 17/10/16).
  • Επαναλαμβανόμενους ελέγχους έξω από αυτοοργανωμένους χώρους και διαρκή επιτήρησή τους.
  • Παρακολούθηση και έλεγχο σε συντρόφους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ύστερα από το σβήσιμο συνθημάτων φασιστικής προπαγάνδας στην Εθνική Οδό (17/09/16).
  • Σειρά διώξεων από μηνύσεις της αστυνομίας σε στοχοποιημένους αναρχικούς και αντιφασίστες αγωνιστές με μοναδικό κριτήριο την κοινωνική και πολιτική τους δράση.

Ιδιαίτερο ρόλο για την ένταση της καταστολής παίζουν τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εφημερίδες, ιντερνετικά sites και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μέσα από τη συκοφάντηση και τη λασπολογία που επιδίδονται απέναντι σε αγωνιζόμενους ανθρώπους και ριζοσπαστικούς χώρους, καλλιεργούν επικοινωνιακά κλίμα τρομοκρατίας και στρώνουν το έδαφος για την κατασταλτική μανία της αστυνομίας. Όλα τα παραπάνω γίνονται αντιληπτά ως μια συνολικότερη τάση του κράτους να εφαρμόσει το δόγμα μηδενικής ανοχής. Όσο εντείνεται η λεηλασία των ζωών μας από το κράτος και το κεφάλαιο, όσο συνεχίζεται η επίθεση στους από τα κάτω της κοινωνίας οδηγώντας ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην εξαθλίωση, τόσο η προοπτική αναζωπύρωσης των αντιστάσεων και των ανατρεπτικών αγώνων οδηγεί το κράτος στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Τότε είναι που η καταστολή επιτίθεται στον κόσμο τού αγώνα και στο πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας αυτό που προσπαθεί να αποτρέψει η καταστολή: τη σύνδεση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων όλων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, ντόπιων και μεταναστών. Να συναντηθούμε στους δρόμους, μέσα από αντι-ιεραρχικές και οριζόντιες διαδικασίες, με όπλο μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Να υψώσουμε έτσι γερά αναχώματα απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα και να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας.

ΟΞΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ

ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Συνέλευση ενάντια στην κρατική καταστολή

 

Bar-Καφενείο από de_control

doombar

STONER-DOOM-HEAVY ROCK-SPACE ROCK  

GRUNGE-80s HARDCORE-70s PUNK

Bar-Καφενείο από de_control

για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της κατάληψης

Παρασκευή 15/11, ώρα 21:30

Το καφενείο θα είναι ανοιχτό από τις 20:00

 

Προβολή ταινίας & Metropolitan Sounds από Hip Hop καφενέ και Dub ‘n’ bass crew (de_control)

14786992_10207002312640238_771661950_o

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/10

  • ΏΡΑ: 22.00

Hip Hop καφενές και Dub 'n' bass crew (de_control) present: Metropolitan Sounds (hip hop, abstract, industrial hip hop, bass electronica, dubstep, uksteppa) 

  • ΩΡΑ: 20.30 

Προβολή: Attack the Block

Γυρισμένο στα προλεταριακά και λούμπεν νότια προάστια του Λονδίνου, κοντά στο ιστορικό Μπρίξτον, πραγματεύεται τη μάχη που θα δώσει μια λούμπεν και πολύ νεανική πολυφυλετική παρέα από τα εργατικά οικοδομικά μπλοκς της περιοχής με κάποια περίεργα εξωγήινα πλάσματα που έχουν σαν σκοπό να κατακτήσουν το Λονδίνο. Ταξικές αναφορές, μικροπαραβατικότητα στο φουλ, άπειρο βρετανικό χιούμορ, reggae, hip hop και dubstep μουσική, αναφορές στον ταξικό-κοινωνικό καννιβαλισμό και η μάχη των μελών της "εσώτερης" μητρόπολης με το εξώτερο διάστημα καλά κρατεί.