Δανειστική βιβλιοθήκη & κινηματικό αρχείο: παρουσίαση του εγχειρήματος.

 

Δανειστική βιβλιοθήκη & κινηματικό αρχείο στην κατάληψη: παρουσίαση του εγχειρήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των αγώνων στο Αγρίνιο, από τις άγριες απεργίες των καπνοπαραγωγών και εργατριών γης το 1926, την παρουσία των αρχειομαρξιστών στις πρώτες γραμμές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος της δεκαετίας του ‘20, τις πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το αναρχικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 που ταρακούνησε το συντηρητικό κατεστημένο της πόλης, την απείθαρχη νεολαία, την αυτοοργανωμένη σκηνή και την δυνατή επανεμφάνιση του αναρχικού χώρου στα τέλη του ‘90 έως και το μαθητικό, φοιτητικό, αντιφασιστικό και αλληλέγγυο κίνημα των ημερών μας, θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη μιας βιβλιοθήκης που θα μπορέσει να εμπλουτίσει με γνώση το αίσθημα αντίστασης που χαρακτηρίζει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Μια γνώση που μπορεί να επιτευχθεί με τη μελέτη τόσο της τοπικής αγωνιστικής ιστορίας, όσο και της παγκόσμιας.

Χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε είναι η ιδιώτευση και η εξατομίκευση στην οποία οδηγούνται μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας λόγω έλλειψης ταξικής και κοινωνικής συνείδησης, αλλά και λόγω της πνευματικής, διανοητικής και πολιτιστικής εξαθλίωσης που επιβάλλεται. Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση δημιουργούμε με συλλογικές διαδικασίες ελεύθερους κοινωνικούς  χώρους, όπως αυτόν της κατάληψης Αpertus (από την 1ή Μαΐου του 2010), ως βάσεις του αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των δομών και δραστηριοτήτων που αναπτύσσουμε στην κατάληψη, περιλαμβάνουμε τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και κινηματικού αρχείου που θα προωθούν την ελευθεριακή κουλτούρα και την αναρχική-αντιεξουσιαστική αντίληψη στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά του καπιταλισμού. Η βιβλιοθήκη, λειτουργεί δανειστικά για την προσωπική επιμόρφωση του καθενός. Παράλληλα, μαζί με το αρχείο (το οποίο είναι προσβάσιμο για όλους), επιδιώκει να λειτουργεί ως πηγή πληροφοριών και γνώσης για τον ευρύτερο κινηματικό και αγωνιστικό χώρο της πόλης. Να σημειώσουμε πως το αρχείο έχει μια ιστορική βαρύτητα, μιας και περιλαμβάνει αναρχικές, αντιεξουσιαστικές και ελευθεριακές εκδόσεις (εφημερίδες, περιοδικά, μπροσούρες κ.α.) από την δεκαετία του ‘80 έως και σήμερα.

Η Ομάδα Βιβλιοθήκης, που έχει τη γενική ευθύνη για την λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης και του κινηματικού αρχείου, διατηρεί ανοιχτό χαρακτήρα, αλληλεπιδρά με τη συνέλευση και κινείται σύμφωνα με τις βασικές αρχές και θέσεις της κατάληψης. Επίσης, ενισχύει τις δράσεις της κατάληψης και έχει την δυνατότητα να διοργανώνει εκδηλώσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α. Τέλος, η Ομάδα Βιβλιοθήκης επιδιώκει να λειτουργεί σαν κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία διαδικασιών και δομών αυτομόρφωσης.

 

  • Ο δανεισμός βιβλίων και η περιήγηση στο αρχείο γίνεται τις μέρες που είναι ανοιχτή η κατάληψη (Παρασκευή και Σάββατο μετά τις 20:00).
  • Επίσης, λειτουργεί κινηματικό βιβλιοπωλείο που διαθέτει έντυπα και βιβλία εκδοτικών εγχειρημάτων τα έσοδα των οποίων καλύπτουν τις ανάγκες για τη συνέχιση των εκδόσεων ή/και στοχεύουν στη στήριξη ταμείων αλληλεγγύης.

Ομάδα βιβλιοθήκης

Κατάληψη apertus

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *