Να μολύνουμε τον κόσμο με τον ιό της αλληλεγγύης

Εν μέσω της  πανδημίας του κορονοϊού παρακολουθούμε τις κυβερνήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη να προσπαθούν να επιβάλλουν στους «υπηκόους» τους τη λογική της ατομικής ευθύνης και ατομικής αντιμετώπισης ζητημάτων που αυτονόητα άπτονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ενώ λοιπόν ξέραμε μέχρι σήμερα πως αν είσαι άρρωστος πας στο γιατρό τώρα μαθαίνουμε πως αν είσαι άρρωστος μείνε σπίτι και βλέπουμε!   

Το κράτος αποδεικνύεται ξεκάθαρα ως αναξιόπιστος και αναποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας. Σε περιόδους μεγάλων καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές) όπως και τώρα στην πανδημία ανεξαρτήτως ποια σχολή πολιτικών επιστημών ακολουθούν οι κρατικοί αξιωματούχοι, μετράμε τους νεκρούς κι έπειτα ακούμε για αναβολές φορολογικών ή άλλων οικονομικών υποχρεώσεων και χορήγηση επιδομάτων μόνο για τους φορολογικά ορατούς και με χρονική διάρκεια ίση με το χρόνο που ο προβολέας  της επικαιρότητας φωτίζει τα γεγονότα.  Αυτό δε σημαίνει πως η κοινωνία αποκτά αμέσως συνείδηση και θάρρος μπροστά στο ταξικά πεδία των μαχών. Θα έπρεπε να σημαίνει όμως την πλήρη και έμπρακτη αποκαθήλωση των υποκριτικών και δολοφονικών αυτών πολιτικών στην κοινή συνείδηση.

Για ακόμα μια φορά, οι μονίμως στοχοποιημένες κοινωνικές ομάδες, οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι Pομά, οι πομάκοι κ.α. μένουν παντελώς εκτεθειμένοι όχι μόνο στον ιό, αλλά και στην κοινωνική αποστροφή, θεωρούμενοι υγειονομικές βόμβες. Αλλά οι κανιβαλιστικές μικροαστικές συμπεριφορές επεκτάθηκαν και μεταξύ διάφορων κοινωνικών κομματιών δείχνοντας πως το βαρέλι της ηθικής παρακμής και ο αυτοεξευτελισμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού δεν έχει πάτο. Έτσι βλέπουμε ρουφιάνους να φωτογραφίζουν από τα μπαλκόνια ανθρώπους που βγήκαν έξω, να «καταγγέλλουν» οικογένειες των οποίων τα παιδιά ήρθαν από εξωτερικό, ενώ μαθαίνουμε ότι επαρχιώτες βρίζουν Αθηναίους ότι ήρθαν να τους κολλήσουν! Μια κοινωνία όπου ζάμπλουτοι και μαϊντανοί ανακοινώνουν κάθε μέρα ότι έχουν τον ιό, ενώ την ίδια στιγμή στην επαρχία οικογένειες βγάζουν ανακοινώσεις του τύπου: «Μη μας στιγματίζετε , το παιδί μας δεν έχει τίποτα!».

Η κωμικοτραγική νότα  της  υπόθεσης  είναι βεβαίως  ξανά οι ελληνόψυχοι πατριώτες μπροστάρηδες κατά φαντασίαν  εθνικοαπελευθερωτικών μαχών, οι περισσότεροι εκ των οποίων άφησαν το λάβαρό τους και έπιασαν τα χαρτιά υγείας. Φυσικά η απάνθρωπη κατάσταση των εθνικιστικών αλληλοφαγωμάτων στα σύνορα με μπαλάκι τους ξεριζωμένους δε σταμάτησε, απλώς εκτονώθηκε και πλέον συνεχίζεται στο πεδίο των αόρατων ειδήσεων.

Η διαχείριση αυτής της κρίσης, λοιπόν, φαίνεται ότι θα επιφέρει μια μεγαλύτερη κρίση η οποία μακροπρόθεσμα θα σημαδέψει ξανά στα πόδια και τον νου τα χαμηλότερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα. Η μερική παράλυση του συστήματος με τον τρόπο αυτό, σημαίνει  περισσότερες υπερωρίες, καταπίεση και ανασφάλιστη εργασία, όταν η «κανονικότητα» επιστρέψει, όπως και για αυτούς που εργάζονται τώρα. Περισσότερη ψυχολογική αποδυνάμωση και συνήθεια στην πολιτική υπακοή και υποταγή όπως και περισσότερη καταστολή στις επικείμενες κοινωνικές διεκδικήσεις. Υποτιθέμενα αναβαθμισμένες τεχνολογικές συστημικές διεξόδους που έρχονται με αφορμή την παρούσα κοινωνική υστερία να ποδηγετήσουν τα υποκείμενα στη νέα εργασιακή και κοινωνική δυστοπία.

Ως άνθρωποι με ταξική και κοινωνική  συνείδηση εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εργάζονται ακόμη, εκτεθειμένοι τόσο στον ιό όσο και στην εργασιακή βία. Στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία (καθαρίστριες/στες, νοσηλεύτριες/τες, μαίες, γιατρίνες και γιατρούς) οι οποίοι λαμβάνουν εντολές για σωστή χρήση των μέσων αυτοπροστασίας τα οποία δεν υπάρχουν καν! Φυσικά παραμένουμε ενάντια στους επίορκους φακελάκηδες  πολλοί από τους οποίους έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια για να μας πείσουν για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ή καβατζώνουν Μ.Ε.Θ. για να μην τύχει και πεθάνει κάποιος πλούσιος.

Είναι τετριμμένο να αναφερθούμε στο βρώμικο  ρόλο των Μ.Μ.Ε. αλλά αυτή τη φορά  η προπαγάνδα τους για τη βίαιη απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης, όσον αφορά την επιβολή των φασιστικών μέτρων ελέγχου της κυκλοφορίας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Αυτές τις μέρες, ο στόχος της εξουσίας είναι να εμπεδωθεί το δόγμα «ο καθένας μόνος του». Η καπιταλιστική πειθάρχηση και ο κρατικός έλεγχος θα επιβληθούν με αφορμή την κοινή ανησυχία και ανασφάλεια που διασπείρεται σαν κορονοϊός στις μητροπόλεις και τις επαρχίες. Την ίδια στιγμή που ο περισσότερος κόσμος έχει τουλάχιστον δύο βδομάδες με μηδενικό εισόδημα το κράτος έχει το θράσος να μαζεύει 150 ευρώ από αόριστα νομολογήματα που μας κάνουν έρμαια σε μπάτσους, βισματοδημοτόμπατσους και λιμενικούς. 

Η μόνη ορθολογική απάντηση και τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, οι δομές αλληλοβοήθειας και αλληλουποστήριξης, η ενδυνάμωση των σχέσεων των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων, ντόπιων και μεταναστών.

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΤΙ
  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  • ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
  • ΑΜΕΣΗ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

 

Κατάληψη Apertus

Eλεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70

Apertus.squat.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *