Σχετικά με το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από παπά στο Αγρίνιο

Σχετικά με το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από παπά στο Αγρίνιο

Με αφορμή τα περιστατικά έμφυλης βίας που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, περιστατικά που αφορούν τόσο βία με σεξουαλικά κίνητρα απέναντι σε γυναίκες μέχρι και γυναικοκτονίες, χαρακτηρισμένες απλά από τα ΜΜΕ σαν «ανθρωποκτονίες», στο παρακάτω κείμενο θα αναφερθούμε στα γεγονότα τα οποία συνέβησαν πρόσφατα στο Αγρίνιο, για τα οποία αρκετοί άνθρωποι (αλληλέγγυοι/-ες, αναρχικοί/-ες, αντιεξουσιαστές/-τριες, αντιφασίστες, καθώς και νέοι/-ες/-@),  δεν έμειναν απαθείς, ένωσαν τη φωνή τους και κατέβηκαν στο δρόμο.

Τα γεγονότα λοιπόν έχουν  ως εξής: Μια γυναίκα 27 χρονών με την 22χρονη αδελφή της κατήγγειλαν τον 49χρονο παπά Θόδωρο Δροσοπαναγιώτη για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνες ήταν μόλις 13 και 8 ετών αντίστοιχα. Ακόμα μια καταγγελία είχε γίνει και πριν κάποια χρόνια από την ίδια τη σύζυγο του παπά, η οποία και μετέπειτα τον εγκατέλειψε. Όσο αυτός κακοποιούσε συστηματικά τα κορίτσια το 2007, η μητέρα των κοριτσιών φαίνεται να το γνώριζε αλλά εμπιστεύονταν σε τόσο μεγάλο βαθμό τον «καλό παππούλη» που το ανέχονταν, ενώ μέχρι και σήμερα κατέθεσε στα δικαστήρια υπέρ του ίδιου του βιαστή των παιδιών της! Πρόσφατα επίσης βρέθηκε στο σπίτι του και φωτογραφικό υλικό παιδικής πορνογραφίας, ενώ κατά την έφοδο των μπάτσων μια 19χρονη κοπέλα βρισκόντανε κρυμμένη μέσα σε μια ντουλάπα στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με τις μητέρες και τα παιδιά τους τα τελευταία χρόνια στην οδό Ακτίου στην πόλη. Όταν βρήκαν την κοπέλα, εκείνη ούσα τρομοκρατημένη, αποκαλούσε τον παπά «πατερούλη» και από σημειώσεις της φαίνεται να ασελγούσε σε κορίτσια με το πρόσχημα ότι ήθελε να διώξει τη «μαγεία», αφού αυτός είχε την «ευλογία».

Η πίστη σε «μάγια», αλλά κι η προαναφερόμενη αντίδραση της μητέρας, μας δείχνουν για ακόμη μια φορά, το πόσο έχουν αφομοιωθεί από την κοινωνία οι σκοταδιστικές προκαταλήψεις που διαδίδει μέσω της ψυχολογικής τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει η ελληνορθόδοξη χριστιανική εκκλησία εδώ και αιώνες, ειδικότερα στην επαρχία. Εξάλλου, αυτή η μορφή βίας συνάδει με την πάγια θέση της εκκλησίας να τοποθετεί τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα κάτω από την αδιαμφησβήτητη εξουσία του κάθε άντρα και του κάθε «πατερούλη», χρησιμοποιόντας διαχρονικά εικόνες, σύμβολα και μύθους που με σαφήνεια προσομοιάζουν τις γυναίκες σαν τον ενοχλητικό πειρασμό που ευθύνεται για το «προπατορικό αμάρτημα», τις «σαλωμές» που με τους προκλητικούς χορούς σαγηνεύουν για αυτό πρέπει να ποδοπατηθούν, να βιαστούν, να σταλούν στο «πυρ το εξώτερο»,  ενισχύοντας κάθε είδους ανδρικής εξουσίας – επίγειας και «επουράνιας». Είναι, εν τέλει, η ίδια ελληνορθόδοξη εκκλησία που διαποτίζεται από ρατσισμό, σεξισμό, εθνικισμό, φασισμό και που προς τιμήν της πραγματοποιούνται αναρίθμητές εκδηλώσεις βίας, μίσους, απειλής, φόβου, απαξίας, σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσης, που δεν απέχουν καθόλου από την απομόνωση του γυναικείου σώματος, την καύση μαγισσών, τον λιθοβολισμό γυναικών που σε κάποιες περιοχές του πλανήτη υφίστανται μέχρι και σήμερα.

Τη Δευτέρα 28/06, λοιπόν, ο παπάς καλείται στα Δικαστήρια της πόλης, με πολλούς/ες (γύρω στα 100 άτομα) να δίνουν ηχηρό «παρών» μετά από τη διάδοση άτυπου καλέσματος από ένα συντονισμό γυναικών. Εκεί φτάνει ο κατά συρροή βιαστής με τη συνοδεία των μπάτσων από άλλη είσοδο των δικαστηρίων (από εκείνη την είσοδο βέβαια που δεν υπήρχε καθόλου κόσμος) και γιουχάρεται έντονα. Εν τέλει το αίτημα για ακύρωση της διαδικασίας απορρίφθηκε και η ανάκρισή του μεταφέρθηκε για την ακριβώς επόμενη μέρα. Άξιο αναφοράς είναι πως τη στιγμή που υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη από όλα κανάλια της χώρας, ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «Αχελώος Τ.V.» που αποτελεί προέκταση  της  «Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου» και της «Ιεραποστολικής Αδελφότης Αγρινίου “Αγία Φιλοθέη”» δεν  παραβρέθηκε ούτε καν να καλύψει το γεγονός δημοσιογραφικά, δίνοντας με το τρόπο αυτό κάλυψη και άφεση αμαρτιών στον παπά.

Την Τρίτη 29/06, από νωρίς το πρωί, ο κόσμος βρέθηκε στα Δικαστήρια ξανά. Αν και ήταν αριθμητικά πολύ λιγότερος, είχε τον ίδιο δυναμισμό με την προηγούμενη μέρα. Αλληλέγγυοι/ες, νέοι/ες/@ ερχόμενοι σε διαμάχη τόσο με τον δικηγόρο του παπα-βιαστή Δημήτρη Νικάκη όσο και με άτομα από τα κανάλια, φωνάζαμε όλες μαζί με παλμό: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΒΙΑΣΤΕΣ», «Ο ΒΙΑΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΠΑΠΑΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑ ΜΑΓΑΖΙ»

Μέχρι να τελειώσει η ανάκρισή του, το ασφαλίτικο το οποίο τον συνόδευε, άλλαξε τρεις φορές θέση και τελικά ο παπάς φυγαδεύτηκε από το υπόγειο πάρκινγκ του Δικαστικού Μεγάρου. Η απόφαση του αστικού δικαστηρίου ήταν να προφυλακιστεί. Εμείς παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να επιμένουμε στην καταδίκη όλων των κακοποιητών, (παρα)βιαστών στην κοινωνική συνείδηση γιατί δεν εμπιστευόμαστε την απόδοση δικαιοσύνης από τα αστικά δικαστήρια, αφού επανειλημμένα τους ξεπλένουν όπως κάνουν άλλωστε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Θα θέλαμε να τονίσουμε τέλος πως για τις εγκληματικές συμπεριφορές ανά τα χρόνια απέναντι σε γυναίκες, μετανάστες/-τριες και άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI+) κοινότητα, η υπαιτιότητα βρίσκεται τόσο στη βαθιά ρίζωση της πατριαρχίας, του ρατσισμού και της ομοφοβίας στην κοινωνία, που διαιωνίζονται από τη μια γενιά στην επόμενη, όσο και στους θεσμούς-τέρατα όπως είναι το Κράτος και οι θρησκείες.

Οι διαρκείς αγώνες μας ενάντια σε αυτούς τους θεσμούς, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο είναι άμεσα συνυφασμένοι με τους αγώνες μας ενάντια στο σεξισμό, την έμφυλη βία και την πατριαρχία, με τους αγώνες για αυτοδιάθεση και κοινωνική χειραφέτηση, αναδεικνύοντας ότι τα συστήματα εξουσίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης αλληλοδιαπλέκονται και αλληλοεπιδρούν .

ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΤΡΙΤΗ 6/7 ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΔΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ενάντια στην έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες και την πατριαρχία

Συγκέντρωση-μικροφωνική: 19:30

Πορεία: 20:30

 

Κατάληψη Apertus

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος στο Αγρίνιο

Καλυβίων 70

 

ΥΓ: Η πατριαρχία σηματοδοτείται από την υποταγή των γυναικών, των θηλυκοτήτων  και αυτών των οποίων η ταυτότητα φύλου ή το σώμα τους αψηφούν την κατηγοριοποίηση άντρας/γυναίκα. Επίσης, σηματοδοτείται από την υποταγή και των παιδιών στην αντρική εξουσία. Έτσι, ένα άλλο περιστατικό βίας ως απόρροια των πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας, συντελέστηκε στο χωριό Άγιος Ανδρέας Μακρυνείας στην Αιτωλοακαρνανία, στις 7/6, όταν ένα ανήλικο παιδί τραυματίστηκε στην πλάτη από τα σκάγια ενός 55χρονου, ο οποίος δε δίστασε να πυροβολήσει μια παρέα παιδιών που τον ενοχλούσαν παίζοντας –όπως ο ίδιος παραδέχτηκε. Προς συμπαράσταση του θύτη κάποιοι από το χωριό προχώρησαν σε κίνηση για τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού για τα δικαστικά του έξοδα, καθιστώντας τους συνένοχους στην εν λόγω ενέργεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *